Ενας ηγέτης του 21ου αιώνα στην Αθήνα: Συγκέντρωσε την προσοχή όλου του κόσμου ο ΟΜπάμα




Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ

Οταν ο Σαίξπηρ στον «Ιούλιο Καίσαρα» τόνιζε πόσο μεταβάλλεται το σκηνικό του κόσμου μέσα στον χρόνο ασφαλώς δεν αναφερόταν στην εξέλιξη των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής, αλλά σε κάτι πολύ πλατύτερο.

Σήμερα αλλάζουν τόσο το σκηνικό όσο και ο θίασος αλλά και το έργο που παίζεται. Μάλιστα ο ρυθμός της αλλαγής επιταχύνεται και ίσως θα πρέπει να δούμε τη διεθνή σκηνή σαν κάτι ανάλογο με τη σκηνή του παλιού σαιξπηρικού θεάτρου, όπως μας προέτρεπε πολλές φορές ένας κορυφαίος Ελληνας πρέσβης, ο αείμνηστος Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Από τον Ομπάμα στον Τραμπ! Η ιδέα της Δύσης είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες των ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχία σήμερα απειλείται με την εκλογή Τραμπ. Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, πέρα από τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα της (στενή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας), έχει και μια ευρωκεντρική διάσταση, καθώς αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξανασκεφτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι σηματοδοτούσε η εκλογή Ομπάμα το 2008 και τι σηματοδοτεί η εκλογή Τραμπ σήμερα. Στις 4 Νοεμβρίου του 2008 οι Αμερικανοί πολίτες αποκήρυξαν με πανηγυρικό τρόπο την 8χρονη θητεία Μπους και μαζί τον συντηρητισμό και τον απομονωτισμό που τη συνόδευαν, γιατί ήθελαν μια νέα αρχή που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή στη χώρα τους και την ελπίδα για ένα διαφορετικό μέλλον.

Πολύ σπάνια έχει καταφέρει ένας άνθρωπος, στον βαθμό που το έκανε ο Ομπάμα, να συγκεντρώσει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου και να δώσει στους πολίτες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η επιτυχία του έγινε συνώνυμο της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Με κορυφαίες παρεμβάσεις του, όπως θα κάνει και σήμερα στην Αθήνα, εξήγησε πως αυτοί που οδηγούν σήμερα τον κόσμο πρέπει να το κάνουν στη βάση αξιών που μοιράζεται η πλειονότητα των λαών του πλανήτη. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Ομπάμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως επιδοκιμασία στη ρητορική του. Ας καλωσορίσουμε τον πιο Ευρωπαίο Αμερικανό πρόεδρο. Καλώς ήλθες, Μπαράκ!

  • Επ. καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: