Δεύτερος ανώτατος αξιωματικός του Αιγυπτιακού στρατού δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές




Ένας ταξίαρχος δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του στο Βόρειο Σινά, ανακοίνωσε ο στρατός της Αιγύπτου. Πρόκειται για τον δεύτερο Αιγύπτιο ανώτατο αξιωματικό που δολοφονείται σε δύο εβδομάδες.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του ταξίαρχου Χισάμ Μαχμούντ Αμπουαλάζμ, ο οποίος έπεσε νεκρός όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει στην πόλη αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά.

Ο ταξίαρχος Αμπουαλάζμ, 47 ετών, πέθανε ακαριαία. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το «πρακτορείο ειδήσεων» Άμακ, όργανο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τζιχαντιστών, κυρίως στην τραχιά, αραιοκατοικημένη χερσόνησο του Σινά.

Οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί αφότου ο στρατός ανέτρεψε το 2013 τον τότε πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του παλιότερου ισλαμιστικού κινήματος της Αιγύπτου.

Μια νεοεμφανισθείσα οργάνωση, η Λάουα αλ Θάουρα («Ταξιαρχία της Επανάστασης») ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με την ίδια μέθοδο στην οποία έχασε τη ζωή του ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός του στρατού.

Ακόμη ένας αξιωματικός κι ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν το Σάββατο στο βόρειο Σινά, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι συνέλαβαν ηγετικά στελέχη και μέλη της Ταξιαρχίας της Επανάστασης και άλλης μιας νεοπαγούς οργάνωσης, του Κινήματος Χάσαμ, καθώς και ότι κατέσχεσαν όπλα και εκρηκτικά.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστήριξαν επίσης ότι ανακάλυψαν αποδείξεις πως ένοπλες οργανώσεις έχουν σχηματιστεί από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το κίνημα αυτό, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου, επιμένει ότι αποκηρύσσει τη βία.

Δικαστές, αστυνομικοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί γίνονται πλέον συχνά στόχοι επιθέσεων τζιχαντιστών, που λένε ότι προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες σε αντίποινα για την καταστολή του ισλαμιστικού κινήματος στην Αίγυπτο.

04/11/2016 22:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: