Απονεμήθηκαν τα βραβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο




Απονεμήθηκαν σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, τα βραβεία του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διαγωνισμός είχε θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη θυσία, και ήταν ανοιχτός σε ενήλικες και μαθητές που κατοικούν στην Ελλάδα.

Πηγή έμπνευσης για την κατηγορία των ενηλίκων, ήταν το έργο των Βρετανών ποιητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Γουίλφρεντ Όουεν, ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο Τόμας Χάρντι και ο Ρούπερτ Μπρουκ, που με το έργο τους σε μια φρικτή περίοδο της Iστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Η ποίηση μπορεί να μας βοηθήσει. Στην Ελλάδα, οι ποιητές γράφουν για τις συγκρούσεις, από τότε που ο Όμηρος πρωτοτραγούδησε την Ιλιάδα. Ελπίζουμε ότι φέρνοντας στην Ελλάδα τις φωνές των Βρετανών ποιητών του πολέμου μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, θα αναλογιστούμε, όχι μόνο τι έκαναν οι πρόγονοί μας εδώ, αλλά και τις αιτίες και τις λύσεις των σημερινών συγκρούσεων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ στην εναρκτήρια ομιλία του.

«Αλήθεια, πρέπει να σωπαίνει η ποίηση, ή οφείλει αντίθετα να δίνει φωνή στα εκατομμύρια των βουβών νεκρών, έστω και με λέξεις πληγωμένες; Το θάρρος, η ευσπλαχνία, ο φόβος, η αγωνία, ο θυμός τους, πρέπει να ξεχαστούν; Ίσως τελικά η σιωπή να αφήνει τον θάνατο, κι όχι τη ζωή, να πει την τελευταία λέξη, ίσως να δίνει στη λήθη, κι όχι στη μνήμη, το δικαίωμα να μιλά», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής που αξιολόγησε τα ποιήματα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: