Νέα πρόκληση: Μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά διορίζει η Άγκυρα θέλοντας να την κάνει τζαμί




Ιμάμη μετά από 83 χρόνια διόρισε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας στο κτίριο που βρίσκεται στην αυλή της Αγίας Σοφίας και είχε κτιστεί την περίοδο του Μαχμούντ Α κατά την ανακαίνιση επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1739.

Το κτίριο το οποίο ονομάζεται Μέγαρο Σουλτάνου (Hünkar Kasri) είχε ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή από το 1991 αλλά ελάχιστοι το γνώριζαν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα ο νεοδιορισθείς ιμάμης Οντέρ Σόι άρχισε να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο για μουσουλμανική προσευχή, ενώ δηλώνει ότι από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας ακούγεται το εζάνι (μουσουλμανική προσευχή).

Τα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλο “Διορίστηκε ιμάμης στην Αγιά Σοφία” ότι ενώ από το 1991 που είναι ανοιχτό για μεσημεριανή και απογευματινή προσευχή το κομμάτι αυτό της Αγίας Σοφίας, τώρα με τον διορισμό του ιμάμη γίνονται και προσευχές τέσσερις φορές την ημέρα με την προσέλευση μάλιστα μουσουλμάνων πιστών.

Όπως δήλωσε ο Μουφτής του Φάτιχ Ιρφάν Ουστουντάγ με τον διορισμό του ιμάμη έχει αυξηθεί και ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται για προσευχή, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έγινε και προσευχή την ημέρα του Μπαϊραμιού των Θυσιών. Πρόσθεσε πως με την αύξηση της προσέλευσης μπορεί να γίνει ακόμη και πρόγραμμα για τις γιορτές της ιερής νύχτας των μουσουλμάνων (kandil) και της γέννησης του Μωάμεθ (mevlit). Ανέφερε ότι κατά τις ώρες της προσευχής ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται φτάνει τους 100 ενώ τις Παρασκευές φτάνει μέχρι και τους 300. Ο Μουφτής του Φατίχ ανέφερε ότι το Hünkar Kasri δεν αποτελεί μέρος του κυρίως κτιρίου της Αγίας Σοφίας αλλά είναι ο χώρος που πήγαιναν οι Σουλτάνοι, ξεκουράζονταν, μετά έκαναν την νήψη πριν την προσευχή (abdest) και στη συνέχεια περνούσαν στο ‘τζαμί’.

Από την πλευρά του ο νεοδιορισθείς ιμάμης Οντέρ Σόι δήλωσε ότι είναι μια ιερή έννοια να ασκεί καθήκοντα ιμάμη κανείς στην Αγία Σοφία, προσθέτοντας πως η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο και πως ο ίδιος έχει πετύχει τον απώτερο του στόχο. Ανέφερε πως όταν ξεκίνησε τα καθήκοντά του γινόταν προσευχή μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησαν να γίνονται προσευχές και τις πέντε φορές την ημέρα όπως ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία.

“Ακόμη και αν δεν έρθει κανένας πιστός για μένα είναι τιμή να διαβάσω το εζάνι και να μείνει ανοιχτό το τζαμί”, ανέφερε. Όπως είπε τις Παρασκευές το Hünkar Kasrı γεμίζει με πιστούς, ενώ σκέφτεται τι θα κάνουν σε περίπτωση που αυξηθεί η προσέλευση. Ο ιμάμης Οντέρ Σόι είπε ότι ενώ το Hünkar Kasrı είναι ανοιχτό από το 1991 για προσευχή, ακόμη και οι πιστοί που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή αυτή δεν τον γνώριζαν και όταν άρχισε να επικοινωνεί μαζί τους τον ρωτούσαν: “Μα γίνεται προσευχή στην Αγία Σοφία;”.

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πιστούς για τις προσευχές δια των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης αστειευόμενος μάλιστα ότι θα πάρει και παρουσίες. Στο Μπαϊράμι των Θυσιών συγκεντρώθηκαν 100 μουσουλμάνοι πιστοί για προσευχή έπειτα από 83 χρόνια, ενώ όταν τον ρωτάνε πότε θα διαβαστεί το εζάνι στην Αγία Σοφιά, τους απαντά ότι το εζάνι διαβάζεται από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Ο ιμάμης ανέφερε μάλιστα ότι το μεσημέρι και το απόγευμα το εζάνι διαβάζεται ταυτόχρονα με το τζαμί Σουλτάναχμέτ.

Ακόμη και ο γιος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας εντυπωσιάστηκε όταν τον άκουσε να διαβάζει το εζάνι, πήγε τον γνώρισε και έγιναν φίλοι.

Πρόσθεσε ότι πολλοί άραβες πολιτικοί και επιχειρηματίες πηγαίνουν εκεί. Όπως είπε πρέπει εκεί στον χώρο να τοποθετηθεί ταμπέλα για να πηγαίνουν πιο εύκολα οι πιστοί.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: