Και όμως η Τουρκική οικονομία δεν είναι αυτό που ο “μάγειρας” Ερντογάν θέλει να δείχνει!




Του Zülfikar Doğan

Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής μετρά συχνά με περίεργο τρόπο τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα «μαγειρέματός» τους.

Ωστόσο ακόμα κι έτσι τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Τουρκία δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης ως συνέπεια της αστάθειας, εσωτερικής και εξωτερικής.

Παράλληλα αποκαλύπτουν πως η ανεργία έπιασε και πάλι διψήφιο νούμερο, φτάνοντας στο 10.2% τον Ιούνιο, με τους νέους ανέργους έως 24 ετών να αυξάνονται κατά 2,8%.

Η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 3,1%, σε σχέση με το περσυνό, παρουσιάζοντας όμως μείωση στο πρώτο τέταρτο του έτους κατά 4,8%. Η οικονομική ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τις δημόσιες δαπάνες που αυξήθηκαν κατά 50% παρά από επενδύσεις ή εξαγωγές.

Ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών. Και η αύξηση των κρατικών δαπανών προέρχεται κυρίως από αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα και την ασφάλεια και την αύξηση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των Κούρδων παρά από τη βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου των πολιτών, την πρόσκληση επενδύσεων ή την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην πραγματικότητα η τουρκική οικονομία έχει καταστεί πολεμική οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι δημόσιες δαπάνες δεν συνεισφέρουν το παραμικρό στο 80% του τουρκικού πληθυσμού ο οποίος καθίσταται φτωχότερος, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι.

Τα στοιχεία καταγράφουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Το πλουσιότερο 20% του τουρκικού πληθυσμού κατέχει το 46,5% του συνολικού εθνικού εισοδήματος αυξάνοντας το ποσοστό αυτό συνεχώς. Με άλλα λόγια στην Τουρκία των 78,7 εκ. κατοίκων τα 15,7 εκ. ζουν καλά ενώ τα υπόλοιπα 63 εκ. καθίστανται συνεχώς φτωχότεροι. Παράλληλα 12 εκ. Τούρκοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 67,95 των Τούρκων είναι χρεωμένοι και το 71,4% αυτών δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές.

Ακόμα χειρότερα το 35,8% δεν μπορεί να έχει στο τραπέζι του κρέας, ψάρι ή πουλερικά ούτε καν κάθε δύο ημέρες.
Οι προσδοκίες στα τουρκικά νοικοκυρία καταγράφονται, κατά συνέπεια, χαμηλές. Η κυβερνητική κοινωνική και οικονομική πολιτική δουλεύει ξεκάθαρα για τους πλούσιους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμτσέκ παραδέχτηκε πως οι οικονομικοί στόχοι για το 2016 δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν και ζήτησε αναπροσαρμογή του μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος. «Οι διεθνείς εξελίξεις δεν είναι αυτές που περιμέναμε, οι συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται, η τρομοκρατία στη χώρα αναπτύσσεται και είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την απόπειρα πραξικοπήματος», δικαιολογήθηκε ο Σιμτσέκ.

Για να αυξήσει την κατανάλωση η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει αύξηση του χρόνου αποπληρωμής δανείων και χρεών, ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα. Αυτά τα μέτρα όμως δεν σώζουν την πλειοψηφία των Τούρκων που ασφυκτιούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: