Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί εν κινδύνω, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη




Η Πρόεδρος του Κινήματος “Αλληλεγγύη” Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί εν κινδύνω, βυθίζεται και χάνεται και η λύση θα αναγνωρίσει ότι η Κύπρος εξέλιπεν ως κράτος και η βιωσιμότητα του νοτίου κρατιδίου θα είναι συνυφασμένη με το κόστος του πολύπλοκου πολιτειακού συστήματος που συμφωνήθηκε ήδη, και του χρόνου που θα επιλέξει η Τουρκία να πυροδοτήσει την ατομική βόμβα της πληθυσμιακής μουσουλμανικής έκρηξης.

“Η λύση όχι μόνο εξισώνει το 17% με το 83%, αλλά δίνει και υπερπρονόμια στους Τούρκους, που ισοδυναμούν με συνομοσπονδία με την Τουρκία” είπε η κ. Θεοχάρους σε ομιλία της στο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο της “Αλληλεγγύης”, που έγινε σήμερα στη Λευκωσία.

Ανέφερε ότι “επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για καλό κλίμα και για διαφορετική και πιο συναινετική ρητορική της Τουρκίας, ενδεικτική της πρόθεσης της να λύσει το Κυπριακό”.

Οπως είπε η κ. Θεοχάρους, πρόκειται για “πλάνη οικτρά, επικίνδυνο ολίσθημα του Προέδρου, της Δημοκρατίας και ασυγχώρητο λάθος” και απόδειξη τούτου είναι ότι “στις 29 Σεπτεμβρίου η Τουρκία κατέθετε στον ΟΗΕ έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι τα σύνορα της φθάνουν μέχρι τον Ακάμα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέλιπεν”.

“Είναι για αυτό το καλό κλίμα που μιλάει ο Πρόεδρος; Είναι για τη συμφωνία που έχει κάνει για δικαίωμα του ψευδοκράτους να εμπορεύεται ελεύθερα και με πλήρη αυτονομία με την Τουρκία και άλλες χώρες καταστρατηγώντας την όποια εξουσία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, στην διαβόητη Διοικοτική Διζωνική Ομοσπονδία”, διερωτήθηκε η κ. Θεοχάρους.

Ανέφερε, περαιτέρω ότι “ναι, η Κυβέρνηση συμφώνησε με την τουρκική πλευρά ότι τα συνιστώντα κράτη θα έχουν χωριστή δικαιοδοσία εμπορικών συναλλαγών”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε σε αυτό που λέγεται ότι “θα γίνουμε πλούσιοι με την λύση” και διερωτήθηκε κατά πόσον θα επιτευχθεί αυτό “με τους χωριστούς προϋπολογισμούς και με τον ομοσπονδιακό τοιούτο;”

“Με τρεις κυβερνήσεις, τέσσερις βουλές, τρεις κεντρικές τράπεζες, με ρατσιστικό διαχωρισμό στην εκλογή ευρωβουλευτών, εκ περιτροπής επίτροπο, και τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και την Τουρκία να συνάπτει ήδη συμφωνίες με το ψευδοκράτος για την εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου”, πως είναι δυνατόν να γίνουμε πλούσιοι, διερωτήθηκε κατόπιν.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι το Κίνημα “Αλληλεγγύη” του οποίου ηγείται “ποτέ δεν είχε εκφυλιστεί το Κυπριακό σε επίπεδο εδαφικών αναπροσαρμογών και ανταλλαγής περιουσιών και αποζημιώσεων, για τη γη μας, για την ψυχή μας”.

Πρόσθεσε ότι “τα καυτά θέματα στο Κυπριακό που δεν έχουν εξ όσων γνωρίζουμε ρυθμιστεί, αν και προσωπικά αμφιβάλλω, είναι το ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και το ζήτημα της οικονομίας και το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το κράτος μετά τη λύση”.

“Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να λειτουργήσει το νέο πολυδάπανο και πολύπλοκο πολιτειακό σύστημα, ώστε να είναι βιώσιμο”, είναι άλλο ερώτημα που έθεσε η Ελένη Θεοχάρους.

Απευθυνόμενη στον κυπριακό λαό είπε πως θα πρέπει να γνωρίζει “ότι υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι, έχουν να πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμη – ως το 2031- τα 10 δις ευρώ του μνημονίου”.

Για τη στάση της τ/κ πλευράς η κ. Θεοχάρους είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, “επιμένει ότι η δικαιοδοσία ανήκει στα κρατίδια και θα ρυθμίζεται με νομοθεσίες για χωριστές εμπορικές συναλλαγές, για διακίνηση κεφαλαίων, προσώπων και αγαθών, αλλά, οι βασικές ελευθερίες ισχύουν σε όλη την ΕΕ”.

Είπε ότι “αν δεχθείς να είσαι υπήκοος του Ακιντζί και του ψευδοκράτους θα έχεις δικαίωμα επιστροφής, και εργασίας και όχι δικαίωμα ψήφου, γιατί το δικαίωμα της ψήφου συνδέεται με την εθνική καταγωγή, για να είναι το βόρειο κρατίδιο εσαεί τουρκικό”.

Για το περιουσιακό είπε ότι “είναι από τις `βασικές ευαίσθητες ρήτρες`, που θέλουν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι ενώ τα δικαιώματα του περιουσιακού εκπήγαζαν από το νομικό πλαίσιο της Ζυρίχης, η οποία δεν θα μπορεί πλέον, δηλαδή μετά τη λύση, να παράγει έννομο αποτέλεσμα ή να προκύπτει από αυτήν έννομο αποτέλεσμα”.

Προφανώς, συνέχισε η κ. Θεοχάρους, “μαζί με το ζήτημα του περιουσιακού, δηλαδή της ιδιοκτησίας, θα περιληφθεί ή θα εξυπακούεται ότι θα κλείσει με τη λύση και το θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς δικαιώματα άλλων προσφυγών και θα κλείσει για πάντα και το ζήτημα του σφετερισμού, που είναι αποτέλεσμα παράνομων συναλλαγών και αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από ξένους και πολίτες της ΕΕ”.

Αναφερόμενη στα όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ψες, μιλώντας στη Δερύνεια, ότι “το έδαφος που θα επιστραφεί θα είναι η πόλη της Αμμοχώστου, η νεκρή ζώνη και κάποιες ακατοίκητες περιοχές”, διευκρινίζοντας, “βέβαια ότι αυτό αφορά την πρώτη μέρα της λύσης, αλλά όλα τα σημεία δείχνουν ότι αυτή είναι και η οριστική διευθέτηση”, είπε η κ. Θεοχάρους.

Ανέφερε, επίσης, ότι “ακόμη και αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν σημαίνει ότι επιλύεται το ζήτημα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας ενώ είναι πρόδηλη η ναρκοθέτηση των πυλώνων βιωσιμότητας της ομοσπονδιακής λύσης από πολλές μεταβλητές”.

Με τη λύση, ουσιαστικά εξαφανίζεται η ΚΔ και γίνεται ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται, όπως τονίζει ο Ακιντζί, στο διεθνές σύστημα το ψευδοκράτος ως τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Στην πράξη θα συνεχίσουν να υπάρχουν χώρια ο νότος και χώρια ο βορράς, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θεοχάρους.
Συνεχίζοντας είπε ότι τα στελέχη της Αλληλεγγύης “δεν είμαστε απορριπτικοί και θέλουμε λύση όμως δεν θέλουμε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τη διάσωση της, θέλουμε λύση δημοκρατικών αρχών, λειτουργική και βιώσιμη, με ασφάλεια και σταθερότητα και με ευημερία”.

“Θέλουμε να έχουμε πατρίδα και εθνική ταυτότητα, δεν θέλουμε να πάψουμε να είμαστε Έλληνες για να επιτύχει η λύση. Θέλουμε να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα Φυλακισμένα Μνήματα και να διδάσκονται την ιστορία του ανθρώπου”, είπε τέλος η κ. Θεοχάρους.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: