Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση για φυσικό αέριο που εμπεριέχει αναφορές στην Κύπρο




Σε ψηφοφορία τίθεται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έκθεση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η οποία εμπεριέχει αναφορές και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση ψηφίσματος, το ΕΚ αναφέρει ότι πρέπει να επιδιωχθεί ενεργητικά η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο και θεωρεί ότι η νέα δυναμικότητα υγροποιημένου ΦΑ που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν κόμβο υποδομών.

Η έκθεση, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΕΚ, ετοιμάστηκε από τον ευρωβουλευτή András Gyürk (ΕΛΚ, Ουγγαρία) με τίτλο “Η στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου”. Η έκθεση θα τεθεί σήμερα το μεσημέρι σε ψηφοφορία.

Στην πρόταση ψηφίσματος το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν στην περιοχή την ευκαιρία να αναδειχθεί ως δυναμικό κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πιστεύει ότι η νέα δυναμικότητα υγροποιημένου ΦΑ που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν κόμβο υποδομών.

Το ΕΚ ζητεί επίσης να τεθεί σε προτεραιότητα η παραγωγή φυσικού αερίου στις περιοχές της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας, καθώς και η διασύνδεση περίκλειστων χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αυτές τις νέες δυνατότητες, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού στις εν λόγω περιοχές.

Σημειώνει ότι αυτό θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ φυσικού αερίου διαφορετικής προέλευσης και θα αντικαταστήσει εισαγωγές όγκων φυσικού αερίου στο πλαίσιο συμβάσεων τιμολόγησης βάσει τιμής πετρελαίου, αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική ισχύ των κρατών μελών.

Τονίζει ότι καμία μεμονωμένη πηγή ενέργειας δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ και ότι η ποικιλομορφία τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες αγορές είναι καθοριστική και θεωρεί, ως εκ τούτου, ότι πρέπει να επιδιωχθεί ενεργητικά η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο.

Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επί της έκθεσης στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας, Arias Canete.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ, ΕΛΚ) είπε ότι “η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει σε μεγάλα ενεργειακά έργα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο για να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής για τον ενεργειακό εφοδιασμό και ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ”.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου για ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.

“Είναι σημαντικό να παραμείνει η Κύπρος στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδιασμών της ΕΕ. Η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου πρέπει να αποτελεί ενεργειακή προτεραιότητα για την ΕΕ”, είπε.
Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο τον κάλεσε να κινητοποιηθεί η Επιτροπή προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων.

“Κύριε Επίτροπε είναι η ώρα να κινηθείτε τάχιστα και να κατευθύνετε τις επενδύσεις του EFSI,του γνωστού Σχεδίου Juncker, προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα που είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σε μεγάλες επενδύσεις όπως η κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αποτελεί αναγκαιότητα η ΕΕ να επενδύσει στη Κύπρο γιατί μόνο έτσι η ΕΕ θα μπορέσει να αποκτά ενεργειακή αυτάρκεια, να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της και η ενεργειακή απεξάρτηση της. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να επενδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανώς και σε άλλες περιοχές. Αναμένουμε κύριε Επίτροπε να αναλάβετε δράση”, είπε.

Επίσης, ο κ. Χριστοφόρου επισήμανε ότι η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την οποία διεξαγόταν η συζήτηση, που αφορά τη στρατηγική για το υγροποιημένο αέριο, αποτελεί θετικό βήμα, αφού τονίζει τη σημασία της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και εκφράζει προθυμία η ΕΕ να στηρίξει τη πιθανή δημιουργία Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης, ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της γύρω περιοχής.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη η ΕΕ να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο πραγματικά η ΕΕ μπορεί να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος, ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ, ΕΕΑ/ΒΠΑ) χαιρέτισε την αναφορά της έκθεσης στην ανάγκη να στηριχτεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη δημιουργία ενός τερματικού LNG στην Κύπρο.

“Είναι αναγκαίο η πρόταση αυτή να εισακουστεί και άμεσα η ΕΕ να δώσει οικονομική αλλά και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών. Εξίσου σημαντικό είναι να στηριχτούν οι χώρες που αποτελούν ενεργειακές νησίδες, όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα ώστε να αρθεί η ενεργειακή τους απομόνωση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε ότι «η στρατηγική για το LNG πρέπει να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τους αγωγούς και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας».

«Δυστυχώς, όμως», είπε κλείνοντας, «οι θετικές προτάσεις της έκθεση ακυρώνονται από τα μέτρα που προωθούνται για επιβολή μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα περιορίζει την κυριαρχία και ευελιξία των κρατών και θα καθιστά την ενέργεια εργαλείο εξυπηρέτησης των αναγκών της αγοράς μέσω συμφωνιών τύπου TTIP. Για την GUE/NGL η στρατηγική για το LNG πρέπει να ενισχύει την εθνική ευελιξία, να προωθεί τις δημόσιες υποδομές με περιβαλλοντικά πρότυπα και να διασφαλίζει το δικαίωμα για ισότιμη και φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια».

Στη δική του παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) επαίνεσε τη συμπερίληψη αναφορών που καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως εκείνων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ανέδειξε ιδιαίτερα την ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρουν σε ένα ασταθές περιβάλλον μαζί με σημαντικές συνέργειες με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για τις αυξανόμενες ανάγκες της ΕΕ για ενέργεια, το στόχο για γεωγραφική διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αέριου για μείωση της υφιστάμενης εξάρτυσης από ένα προμηθευτή και τέλος, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν λόγω εξάρτυσης από περιοχές εκτός ΕΕ όπου επικρατεί η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις.

Στη συνέχεια υπέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, που μαζί με τη δημιουργία τερματικού αποθήκευσης φυσικού αέριου στην Κύπρο, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη συνέργειας με άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.
Επίσης, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη χρηματοδοτικών μέσων για τέτοιες υποδομές, όπως προτεραιότητα στο πλαίσιο του Σχεδίου Στρατηγικών Επενδύσεων Γιούνκερ, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι μικρό κράτος και βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια λόγω της κρίσης.

Κατέληξε με την υπόδειξη ότι μια ευρωπαϊκή στρατηγική που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξαλείψει το πρόβλημα τη ενεργειακής απομόνωσης που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

Αθηνά Αρσαλίδου, ΚΥΠΕ, Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: