Επεκτατικές βλέψεις σε επιστολή της Τουρκίας στον Μπαν κι Μουν: Τα …σύνορα μας ο Ακάμας!




Η Αγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει τετελεσμένα υιοθετώντας την γνωστή τακτική της, με την οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδος. Eπιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Τουρκία στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνει στο έπακρο τις επεκτατικές βλέψεις της χώρας του.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε διάβημα της Λευκωσίας για παρενόχληση του υπό κυπριακή σημαία πλοίου Flash Royal, το οποίο διενεργούσε τον περασμένο Αύγουστο έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας (για δελφίνια και φάλαινες). Ευκαιρίας δοθείσης, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Με βάση αυτές τις συντεταγμένες, που έχει ήδη καταθέσει σε Διεθνείς Οργανισμούς, τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, όπως τα διεκδικεί, αγγίζουν σχεδόν το δυτικό άκρο της Κύπρου, στην περιοχή Ακάμα. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Halit Çevik στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2016, επισημαίνει πως «σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή άδεια της Τουρκίας».

Το περιεχόμενο της επιστολής όπως και η προχθεσινή συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, δείχνουν τις προθέσεις της Άγκυρας σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Σήμερα, πάντως, στη Λευκωσία θα έχει επαφές η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, που θα επικεντρωθεί στα θέματα ασφάλειας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: