Ανοίγει συμφωνηθέντα ο Ακιντζί: Ζητά παραμονή εποίκων, που δεν έχουν υπηκοότητα




Του Κώστα Βενιζέλου
Δύσκολη και κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ραντεβού στην Ελβετία.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά «ανοίγει» νέα θέματα, τα οποία είχαν θεωρηθεί συμφωνηθέντα. Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο χώρος πραγματοποίησης των συναντήσεων εκτός Κύπρου για το εδαφικό. Αυτό αναμενόταν να γίνει την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, καθώς οι ημερομηνίες λίγο-πολύ έχουν οριστικοποιηθεί.

Όπως πληροφορούμαστε, στην προχθεσινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ιθαγένεια, η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα για όσους (εκ Τουρκίας) δεν εξασφαλίσουν υπηκοότητα της χώρας, ζητώντας εν πολλοίς την παραμονή τους στο νησί και μετά τη συμφωνία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε όπως υπάρξει ευελιξία σε ό,τι αφορά την παροχή αδειών παραμονής σε Τούρκους υπηκόους. Η τ/κ πλευρά επικαλείται έλλειψη εργατικών χεριών. Στο θέμα αυτό διαπιστώθηκε διαφωνία. Παράλληλα, διαφωνίες υπάρχουν και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο κατοχικός ηγέτης ουσιαστικά ζητά τη δυνατότητα να έχει βέτο. Όπως εξήγησε και δημόσια ο κ. Ακιντζί, εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6:3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιανδήποτε απόφαση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποκλείεται η λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Χθες, πάντως, συνάντηση μίας ώρας είχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αυτά στα οποία διαπιστώνονται διαφωνίες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Άιντα είπε ότι είχαν μια πολύ ολοκληρωμένη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί για το πώς να οργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι αυτό θα το αφήσει στους ηγέτες.

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμες ημέρες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, θα έλεγα, αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας και όλοι εργαζόμαστε με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που έχουμε όσο καλύτερα μπορούμε» είπε.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο έρχεται μεθαύριο Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, η Φρεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Η κ. Μογκερίνι αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το ταξίδι εντάσσεται στα πλαίσια της εμπλοκής της Ένωσης στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ
Η εμπλοκή όλων εκείνων των χωρών, και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μπορεί να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού είναι και ευπρόσδεκτη είναι και καλοδεχούμενη και αναγκαία δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος είπε ότι «όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, από την ΕΕ -που ήδη βρίσκεται εν δράση- πλείστα όσα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μηδενός εξαιρουμένου θα έλεγα…. Διότι θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία που δίνεται να λυθεί το δεύτερο μακροβιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΑΝΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Πέμπτη. Τη συνάντηση την έχει ζητήσει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για να του αναπτύξει κάποιες απόψεις του κόμματος ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως εξήγησε ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, στο Εθνικό Συμβούλιο δεν υπάρχει χρόνος για να αναπτύξει αυτά που θέλει να αναφέρει στον Πρόεδρο. Σημειώνεται ότι ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε πρόσφατα Αθήνα και Μόσχα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: