Αναστασιάδης: Έκλεισε η συζήτηση για διεθνείς συνθήκες συνιστωσών πολιτειών




Η συζήτηση για τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες έχει ουσιαστικά κλείσει, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι έχουν καθοριστεί οι περιορισμένοι τομείς, όπου αυτό θα είναι εφικτό, καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, επιστρέφοντας από τη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν σήμερα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τις εξωτερικές σχέσεις και την αρμοδιότητα των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες.

Για το τελευταίο θέμα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο», ενώ για το πρώτο θέμα, δηλαδή αυτό των εξωτερικών σχέσεων, είπε ότι υπήρξε σε βάθος συζήτηση και αρκετή πρόοδος, ενώ παραμένουν κάποια θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών.

Στην επόμενη συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με θέματα οικονομίας και άλλα, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι υπάρχουσες διαφορές, όπως αυτές έχουν καταγραφεί.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με αντιδράσεις κομμάτων στις χθεσινές ανακοινώσεις επί της διαδικασίας των συνομιλιών, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν».

Είπε ότι σέβεται την κριτική, πρόσθεσε όμως ότι «δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες».

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι «ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό, ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε». Είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι εντατικοποιούνται οι συναντήσεις τον Οκτώβρη, με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι που επιζητεί η ε/κ πλευρά, καθώς «είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο που επιδιώκουμε», στη συζήτηση του Εδαφικού με το Περιουσιακό. Συμπλήρωσε ότι εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες που το επιτρέπουν, τότε θα προχωρήσουμε και στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

«Είναι ένας προγραμματισμός, δεν είναι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει στις οποιεσδήποτε επιδιαιτησίες που ούτε προβλέπονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι η πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα αποτελεί προϋπόθεση για να συζητηθεί το Εδαφικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε όμως ότι «για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό».

Αναφέρθηκε ακόμη στις σοβαρές ενστάσεις του κ. Ακιντζί να συζητήσει το Εδαφικό, λόγω της ανησυχίας ότι το όλο κλίμα θα μπορούσε να διαταραχθεί από τυχόν διαρροές και πρόσθεσε ότι «εάν αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε ή να διαρρέουμε το τι συζητείται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα υπάρξουν ενδεχόμενα εσωτερικές αναταράξεις».

Σε σχετική ερώτηση, αν η συνάντηση στο εξωτερικό για ο Εδαφικό θα γίνει το Νοέμβριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση». Είπε όμως ότι επιθυμία είναι να υπάρξει επίσπευση «με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα πρόκειται για ενδιάμεση συμφωνία, ενώ θα απομείνουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, η αποτύπωση δηλαδή των συμφωνηθέντων επί χάρτου.

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο, το οποίο αφορά και τρίτους», καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία.

«Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς τέλος αν σήμερα συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα κατά πόσο είναι η ώρα για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία σε αυτή τη φάση των συνομιλιών.

Τι λέει ο Ακιντζί

Το σημαντικό θέμα που συζήτησαν σήμερα και σχεδόν έχει κλείσει είναι οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, δήλωσε επιστρέφοντας από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι στις μέρες μας στα ομοσπονδιακά συστήματα στον κόσμο τόσο οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις όσο και οι συνιστώσες πολιτείες σε καθορισμένους τομείς έχουν αρμοδιότητα να συνάπτουν διεθνείς σχέσεις. “Ετσι είναι στο Βέλγιο, και στον Καναδά και τη Γερμανία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι` αυτό. Στο δικό μας παράδειγμα, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν, όπως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αρμοδιότητες για να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε καθορισμένους τομείς”.

Εφερε ως παράδειγμα τους τομείς του πολιτισμού, τον καλλιτεχνικό χώρο, την παιδεία, τον αθλητισμό, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις οικονομικές επενδύσεις, τη δημοσιονομική βοήθεια. “Θα μπορούν να το κάνουν (σύναψη συμφωνιών) και με ξένα κράτη και με την Τουρκία”. Γιατί, πρόσθεσε, υπάρχουν κι αυτοί που διερωτούνται αν οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει τώρα το ψευδοκράτος με την Τουρκία, θα μπορούν να συνάπτονται και μετά τη λύση. “Ναι θα μπορούν. Όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες ξένες χώρες θα μπορούν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες. Εκτός αυτού θα μπορούν να γίνονται και σε διεθνή φόρα. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι η Ισλαμική Διάσκεψη”.

Ερωτηθείς σε ποια χώρα θα μπορούσε να γίνει μια νέα τριμερής συνάντηση το Νοέμβριο εάν όλα πάνε καλά, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι απτό για το θέμα αυτό και εάν όλα πάνε κατ` ευχήν σε αυτό το στάδιο και ολοκληρωθεί η εργασία αυτή, τότε θα προγραμματίσουν και συνάντηση στο εξωτερικό. Τονίζοντας ότι εκφράζει προσωπική πρόβλεψη, είπε ότι εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να είναι μια ουδέτερη χώρα και δεν θέλησε να αναφερθεί σε όνομα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι έχει ετοιμασθεί από τον κ. Ειντε και τους συνεργάτες του μια λίστα με τα εναπομείναντα θέματα των 4 Κεφαλαίων και αυτά συζητάνε τώρα. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, να αποφασίζουν πριν από κάθε συνάντηση ποια θέματα από τα 4 Κεφάλαια θα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συναντίληψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τΙ θεωρείται επαρκής πρόοδος, είπε ότι “κατ` εμάς υπάρχει επαρκής πρόοδος και ούτε σήμερα δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπόδιο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αφού δούμε τη μεγάλη εικόνα ίσως είναι πιο εύκολο να γυρίσουμε πίσω και να λύσουμε τις άλλες διαφωνίες. Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα στο οποίο θα φτάσουμε”.

Ο Ακιντζί είπε ότι ο αριθμός των 180-200 θεμάτων που παραμένουν άλυτα, ο οποίος ακούστηκε στην ε/κ πλευρά πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, δεν υπάρχει και ότι πολλά θέματα αλληλοσυνδέονται. Σε μεγάλο βαθμό ήταν και θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή, πρόσθεσε. “Γι` αυτό οι βασικές διαφορές στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο λίγες. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να έχουμε στα χέρια μας στο τέλος αυτής της εργασίας πολύ περισσότερες συγκλίσεις, όπως έγινε και σήμερα”.

Θέλησε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ότι μπορεί κάποια θέματα, σημεία διαφωνίας, να παραμείνουν και να αφεθούν να συζητηθούν σε ένα επόμενο στάδιο. “Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλωστε αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε αυτά τα 4 κεφάλαια στο μεγαλύτερο μέρος τους”.

“Να δούμε, σήμερα πήγε καλά, θα πάει καλά την Παρασκευή, την ερχόμενη εβδομάδα;” Αυτά, κατέληξε, θα τα δούμε κάθε μέρα και θα τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Αντ. Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: