Θα είναι αυτή η τελευταία επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη ΝΥ ως Προέδρου της Κύπρου;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφίχθηκε το περασμένο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου αντιπροσωπεύει την Κύπρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έχει ακόμα συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα λάβει μέρος στη λεγόμενη «τριμερή» με τον άβουλο γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν είναι η πρόθεσή μου να προκαλέσω σοκ στους αναγνώστες, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό το σημερινό καθεστώς. Εάν οι ξένοι που υποτίθεται ενδιαφέρονται για την Κύπρο επιτύχουν τον σκοπό τους, που είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε στην επόμενη Γ.Σ. η νέα Κύπρος θα αντιπροσωπευθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, ο οποίος πιθανότατα θα συνοδεύεται από τους συμπροέδρους των συνιστώντων κρατών…

Αυτό θα συμβεί εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν αντισταθεί στις πιέσεις που του ασκούνται, και εάν συνεχίσει στην οδό που επέλεξε, μία οδός που δεν θα έχει επιστροφή για την Κύπρο (και τον ίδιο). Και όσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον ολίγο ενδιαφέρει τους πολίτες, διότι είναι ένας ευκατάστατος άνθρωπος και θα μπορούσε να ζήσει μέσα στη χλιδή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με την οικογένειά του. Αυτό, που μας νοιάζει και μας κόφτει, είναι ότι η λύση την οποία επιδιώκει να επιβάλει στον κυπριακό λαό, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το ελληνικό στοιχείο του νησιού, και η Τουρκία θα εντάξει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την υπερδύναμη στην περιοχή.

Στη γραμμή αυτή του δεξιού ΔΗΣΥ έχει ενταχθεί και το αριστερό ΑΚΕΛ, το οποίο αισθάνομαι -και να με συγχωρέσει ο αγαπητός σύντροφος Άνδρος- ότι βρίσκεται στη γωνία λόγω των οικονομικών σκανδάλων που κτύπησαν το κόμμα, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του να μην σκέφτονται ελεύθερα και καθαρά. Και μακάρι να βγω ψεύτης… Το μόνο που επιθυμώ να καταθέσω για το θέμα αυτό -για να προχωρήσουμε παρακάτω- είναι ότι στους ιδεολογικούς πολέμους τα θύματα είναι πολλά, και οι απειλές και οι εκβιασμοί ακόμα περισσότεροι.

Οι οπαδοί της «όποιας λύσης», έχουν ξεκινήσει να προπαγανδίζουν για την διευθέτηση που κυοφορείται φτάνοντας σε σημείο να γίνονται φανατικότεροι του κατοχικού ηγέτη. Η «Ακιντζιάδα» που τους κτύπησε, προκαλεί παραφροσύνη και πρέπει να το κοιτάξουν. Είναι ψυχιατρική η περίπτωση… Διότι δεν είναι μόνο αυτοί που επιθυμούν την αποχώρηση των κατακτητών από το νησί. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι, ανεξάρτητα από ιδεολογία και κόμμα ζουν για εκείνη τη στιγμή, που θα παρακολουθούν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αναπνέουμε με την ελπίδα ότι όλοι οι Κύπριοι, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, θα ζούν σε μόνιμο καθεστώς ειρήνης, χωρίς την παρουσία ούτε ενός ξένου στρατιώτη. Και χωρίς τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας και του εθνικιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν.

Το έχω τονίσει πολλές φορές και δεν θα σταματήσω ποτέ να το υπογραμμίζω, όσο και να ενοχλώ. Όλοι θέλουμε λύση. Υπάρχουν όσοι επιμένουν στη «όποια λύση», μία μπασταρδεμένη διευθέτηση που θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες το νησί… Υπάρχει και η πραγματικά καθαρή λύση, που θα αντέξει στο χρόνο, στις απειλές της Τουρκίας και στις βλακείες των εθνικιστών. Αρνούμαστε στρατούς και εγγυήσεις, απαιτούμε σεβασμό όλων των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρή κεντρική κυβέρνηση που θα εκλέγεται απ’ όλους τους πολίτες της Κύπρου. Βεβαίως, θα μου πείτε, την καθαρή αυτή λύση απορρίπτει η Τουρκία. Είναι ένα γεγονός. Αλλά επειδή ο Ερντογάν την απορρίπτει, εμείς πρέπει να αποδεχθούμε τη δική του μεσοβέζικη διευθέτηση. Διότι αυτό φαίνεται να μας ζητούν ξεδιάντροπα οι οπαδοί της «όποιας λύσης». Η απάντηση των πολιτών είναι «όχι, δεν θα πάρουμε» και όσο και αν ωραιοποιούν τη νέα κατάσταση, όσο και αν κινδυνολογούν και να χρησιμοποιούν εμμέσως απειλές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ηττηθεί. Το ίδιο λάθος δεύτερη φορά είναι ασυγχώρητη πράξη, δεν μπορεί να μην το γνωρίζει.

Προσωπικά δεν έχω μπει στη διαδικασία των χαρακτηρισμών για κανένα άνθρωπο, εκτός του δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη. Ο φανατισμός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος των ανθρώπων και η κατοχή της Κύπρου είναι αποτέλεσμα αυτού του εκρηκτικού μείγματος: Του φανατισμού και του εξτρεμισμού. Η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καθήκον και υποχρέωση του κ. Αναστασιάδη. Προεκλογικά έδωσε άλλες υποσχέσεις, και σφάλλει όταν λέει ότι του έδωσε εντολή ο λαός. Στους πολίτες που τον ψήφισαν δεν είπε προεκλογικά ότι θα καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό, υποσχέθηκε. Αλλωστε, έδωσε και τον προεδρικό όρκο, μετά την εκλογή του, για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό πρέπει να πράξει…

Με το καλωσόρισμα στη Νέα Υόρκη και με την ευχή όλες του οι επαφές να στεφθούν από απόλυτη επιτυχία, ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζει ότι σύσσωμος ο λαός θα τον στηρίξει και θα τον υποστηρίξει εάν «σταθεί στον πούντο του», όπως είπε και ο κ. Πολυβίου, εάν δεν υποκύψει και δεν αποδεχθεί αυτή την απαράδεκτη διευθέτηση στην οποία τον οδηγούν οι Βρετανοί…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δυστυχώς, συνεχίζουν ένα διάλογο σε λάθος βάση και επί μίας πρότασης για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταργεί όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πιστεύω ότι η αυτή η εβδομάδα είναι άκρως επικίνδυνη για την εθνική υπόθεση της Κύπρου, διότι οι αντιστάσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν αδυνατίσει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το τελευταίο διάστημα κάποια καλόπαιδα της Λευκωσίας, που εκτέθηκαν την εποχή του δημοψηφίσματος για το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, ξεκίνησαν μία πολεμική με επιδίωξη να μας βγάλουν από το δημοσιογραφικό παιγνίδι. Ματαιοπονούν. Εδώ θα είμαστε…

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: