Μέσω Μπάιντεν τα κακά μαντάτα: Οι Τούρκοι επιμένουν στην παρουσία στρατού μετά τη λύση




Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν μετέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την τουρκική θέση για την ασφάλεια, το περιεχόμενο της οποίας προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν, ανέλαβε να ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη για τις προθέσεις της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, με ανοικτή ημερομηνία αποχώρησης. Θέτοντας, μόνο, χρονική περίοδο επαναξιολόγησης της κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε αποχώρηση, η Τουρκία εξουδετερώνει τις προοπτικές συνεννόησης.

Παράλληλα, επιμένει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση, στα πρότυπα αυτών που διατηρούν στο νησί οι Βρετανοί, ώστε να είναι εκεί συγκεντρωμένες οι δυνάμεις τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε προς τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ότι μια τέτοια θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ίδιο, ούτε και πρόκειται να εγκριθεί από τους Ε/κ, εάν τεθεί ενώπιον τους σε δημοψήφισμα. Η τουρκική πλευρά έθεσε τις θέσεις αυτές και στις επαφές που είχε με την ελλαδική πλευρά, η οποία και τις απέρριψε.

Στο μεταξύ, ξετυλίγεται το παρασκήνιο της τριμερούς της περασμένης Παρασκευής. Ένταση προκάλεσε ο Ακιντζί, όταν απείλησε πως δεν θα στεκόταν δίπλα στον Γ.Γ. κατά την ανάγνωση της δήλωσης, μετά τη συνάντηση. Την ίδια ώρα, ο κ. Άιντα προετοιμάζει νέα τριμερή συνάντηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: