Είσαι ακραίος και φουστανελάς! Χαρακτηρισμοί και επίθετα αποκαλύπτουν αδυναμία και θράσος




Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Με βάση τα όσα σε πολλά άρθρα διαβάζω τα τελευταία χρόνια, πρέπει να εντάσσομαι στην κατηγορία των «απορριπτικών», των «ακραίων», «εκείνων που δεν θέλουν λύση του Κυπριακού», των «εθνικιστών», «των φανατισμένων», των «φουστανελάδων», και σε άλλες πολλές υποκατηγορίες με ποικίλα επίθετα και χαρακτηρισμούς.

Και όλα αυτά επειδή ως πολίτης αυτού του τόπου έχω κάποιες συγκεκριμένες απόψεις για τη μορφή και κυρίως το περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να συμφωνηθεί για το κυπριακό πρόβλημα. Αυτές οι απόψεις είναι διαφορετικές από τις απόψεις εκείνων που χρησιμοποιούν τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς και επίθετα και συνακόλουθα κατατάσσουν, όπως αναφέραμε, τους πολίτες αυτού του τόπου σε κατηγορίες δικής τους επινόησης.

Είναι ευχής έργον που δεν είμαι κατ’ επάγγελμα πολιτικός γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα με κατέτασσαν και σ’ αυτούς που ζουν από την πολιτική και κατά συνέπεια «αντιδρούν στην προωθούμενη λύση, γιατί αν λυθεί το Κυπριακό δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα χάσουν και τις δουλειές τους». Ευτυχώς, δηλαδή. Ούτε περιουσία έχω, ούτε και ξενοδοχεία ώστε να έχουν να λένε ότι είμαι εναντίον της μορφής λύσης που προωθείται όλα αυτά τα χρόνια επειδή αν λυθεί το Κυπριακό η περιουσία μου θα χάσει τη σημερινή της υπεραξία και άρα θα ζημιωθώ τα μέγιστα. Ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ τον εαυτό μου για να πω τα πιο πάνω. Το κάνω με τη μορφή ρητορικής αναφοράς και μόνο.

Όσοι κατατάσσουν τους πολίτες σε δικής τους επινόησης κατηγορίες και ομάδες, να σταματήσουν να στιγματίζουν ανθρώπους και αν αισθάνονται ότι οι θέσεις τους στο Κυπριακό είναι ορθές και ωφέλιμες για τον τόπο και τον λαό, ας αρθρογραφούν με κόσμιο τρόπο, βεβαίως και με σθένος αν το επιθυμούν, να εκφράζουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα και να μην προσπαθούν να φανατίζουν τον κόσμο και να αναθεματίζουν πολίτες, χρησιμοποιώντας επίθετα και χαρακτηρισμούς.

Τα επίθετα και οι χαρακτηρισμοί αποκαλύπτουν αδυναμία, θράσος και πολλές φορές φασιστική νοοτροπία. Ένας που διαθέτει επιχειρήματα δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει σε αυτές τις μεθόδους.

Ποια σχέση μπορεί να έχει με τη δημοκρατία και τον διάλογο η εκβολή μίσους και δηλητηρίου για όσους διαφωνούν μαζί σου; Το χειρότερο όλων είναι ότι πολλοί εκ των ομαδαρχών αυτής της νοοτροπίας έκδηλα αφήνουν να νοηθεί ότι σήμερα έχουν το πάνω χέρι, ακουμπώντας, προφανώς, στην πεποίθηση ότι στις μέρες μας υιοθετείται η δική τους φιλοσοφία στο Κυπριακό. Λυπούμαι πραγματικά, γιατί το κακό έχει παραγίνει τους τελευταίους μήνες. Και πολύ φοβάμαι ότι όσο προχωρούν οι εβδομάδες και οι μήνες τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

  • Ο Αντώνης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Τα ίδια ισχύουν και για όσους υιοθετούν την αντίθετη φιλοσοφία στο εθνικό μας θέμα και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους. Ωστόσο, όπως ανέφερα και πιο πάνω, το κακό έχει παραγίνει με πολλούς από εκείνους που θέλουν να επιβάλουν τέτοια λύση, την οποία ο λαός μας απέρριψε το 2004.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: