Υπέρ της στήριξης κοινού υποψηφίου από τον πατριωτικό χώρο στις προεδρικές η Ε. Θεοχάρους




Η Αλληλεγγύη αντικρίζει θετικά την πρόταση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων για στήριξη κοινού υποψηφίου από τον πατριωτικό χώρο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους.

Το Κίνημα, όπως είπε, συμφωνεί με τον κ. Περδίκη ότι τα κόμματα τα οποία διαφωνούν με την ολισθηρή πορεία των συνομιλιών όπως έχει διαμορφωθεί και όπως εξελίσσεται, προς την κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης, της αναγνώρισης από κυπριακής πλευράς των τετελεσμένων της εισβολής και του εκτουρκισμού της Κύπρου, πρέπει οπωσδήποτε να βάλουν το εθνικό καλό πάνω απ` όλα και με όλες τους τις δυνάμεις να σταθούν ανάχωμα στην προσπάθεια τουρκοποίησης του νησιού, μέσω αυτής της πολύ κακής λύσης που φαίνεται ότι δρομολογείται, έστω κι αν κάποιοι την εμφανίζουν ως θρίαμβο και ως νίκη και επανένωση του τόπου μας. «Αν ήταν έτσι θα μπορούσαν να έχουν υπογράψει ήδη και να είχαν φέρει ενώπιον του λαού της συμφωνία», είπε.

Όπως είπε, τα κόμματα του ευρύτερου πατριωτικού χώρου με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές, οφείλουν με την απαραίτητη και σοβαρή προεργασία να καταρτίσουν και να δεσμευτούν σε ένα κοινό πρόγραμμα.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο, ένα κοινό πρόγραμμα που να αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με την εθνική μας υπόθεση αλλά και όλων των άλλων συναφών ζητημάτων που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό και τον έχουν οδηγήσει στην άκρατη φτωχοποίηση και στην απελπισία», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία της με την πρόταση του κ. Περδίκη για a priori αποκλεισμό του οποιουδήποτε από τις προεδρικές υποψηφιότητες και για αυτό το λόγο, είπε το Κίνημα έχει ήδη ζητήσει μια συνάντηση με τον κ. Περδίκη και θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων του πατριωτικού χώρου έτσι ώστε να υπερισχύσει των προσωπικών φιλοδοξιών ο πατριωτισμός και η εθνική αλήθεια.

Ερωτηθείσα κατά πόσο ο υποψηφίους του λεγόμενου πατριωτικού χώρου θα πρέπει να προέρχεται από κάποιο από τα κόμματα ή να είναι ανεξάρτητος, η κα. Θεοχάρους ανέφερε ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από την πορεία και μέσα από τις διεργασίες που θα προκύψουν.

Όπως είπε, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας από τους ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου ή του πατριωτικού χώρου, είτε κάποια από τα στελέχη του πατριωτικού χώρου ή κάποιος που δεν ανήκει σε κομματικό χώρο.

«Συνεπώς, δεν μπορούμε ούτε a priori να βαφτίσουμε κάποιον ως υποψήφιο, ούτε να αποκλείσουμε τον οποιονδήποτε. Ο υποψήφιος θα εμφανιστεί μέσα από τις διεργασίες που θα πρέπει να αρχίσουν και να συνεχιστούν», ανέφερε.

Όλα αυτά, όπως είπε, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν προεδρικές εκλογές, αφού η κα. Θεοχάρους εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις ιδιαίτερα αρνητικές όσον αφορά το εθνικό θέμα.

Πρόταση Αβέρωφ για κατεχόμενους δήμους και κοινότητες

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη απάντησε ήδη γραπτώς, θετικά στην πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων στη Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου, για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων όσον αφορά τους δημάρχους των κατεχομένων δήμων και ενδεχομένως τους κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων.

«Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού ελληνισμού η εξεύρεση των αρίστων, οι ιμέσα από συναινετικές διαδικασίες και με αποφυγή πολιτικών αντιπαλοτήτων θα ταχθούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου, τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπόθεση της απελευθέρωσης των κατεχόμενων περιοχών μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι τοπικοί άρχοντες που εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι οι καταλληλότεροι, πόσο μάλλον όσον αφορά τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή ότι σε αυτή τη σύσκεψη θα πάνε όλοι με καλή προαίρεση, έτσι ώστε να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα είναι οι καλύτερες για τον τόπο.

Θάνατος επιζήσαντα του Νοράτλας

Η κα. Θεοχάρους ανέφερε παράλληλα ότι η «Αλληλεγγύη» αποτίει φόρο τιμής στο μοναδικό επιζήσαντα του καταρριφθέντος Νοράλτας της επιχείρησης «Νίκη 1974», ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από μακροχρόνια πάλη με τις ασθένειες και τα προβλήματα που του δημιούργησε η ταλαιπωρία που υπέστη.

«Γονατίζουμε με σεβασμό μπροστά στην ηρωική θυσία των καταδρομέων της επιχείρησης νίκης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κυπριακή πολιτεία οφείλει έστω και τώρα, έστω και μετά από 43-42 χρόνια να τιμήσει τους επιζήσαντες πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα», ανέφερε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: