Οι διαφωνίες δυσκολεύουν το πάζλ στο Κυπριακό: Ο ΟΗΕ επιδιώκει να συμφωνηθεί οδικός χάρτη




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα αποκαλυπτήρια της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το δελτίο Τύπου, που θα εκδοθεί θα πρέπει να περιγράφει την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων και στα έξι κεφάλαια.

Όπως είναι γνωστό τα τέσσερα έχουν συζητηθεί εξαντλητικά ενώ εδαφικό και εγγυήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανταλλαγής απόψεων. Μια επιλογή γενικών αναφορών μάλλον θα «σώσει την παρτίδα» μέχρι τη μετάβαση όλων των εμπλεκόμενων στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» οι διαφορές όπως και οι εκκρεμότητες είναι σημαντικές και δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν τα κενά μέχρι την Τετάρτη ή μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού σημείωνε στο «Φ» πως ο Γενικός Γραμματέας θέλει να προκύψει αποτέλεσμα από τη συνάντηση και γι αυτό γίνεται λόγος για καθορισμό οδικού χάρτη. Για τη Λευκωσία τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων στο εδαφικό και στις εγγυήσεις ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει όπως καθοριστεί στη Νέα Υόρκη χρονοδιάγραμμα για πραγματοποίηση πολυμερούς/πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας.

Άγκυρα και Ακιντζί επιμένουν πως δεν είναι ανάγκη να κλείσουν όλα τα θέματα για να συγκληθεί πενταμερής. Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς, εάν η πενταμερής πραγματοποιηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο το αργότερο, τότε τα χωριστά δημοψηφίσματα μπορούν να διενεργηθούν αρχές του 2017.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αναφέρει και δημοσίως ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η Λευκωσία όπως και η Αθήνα θεωρούν πως δεν μπορούν να μπουν σε μια λογική αποδοχής χρονοδιαγραμμάτων, όπως επιχειρεί να επιβάλλει η τουρκική πλευρά. Το θέμα αυτό ξεκαθάρισε και στη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου Αναστασιάδη, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, που κράτησε πέραν των τριών ωρών, συζητήθηκαν θέματα Διακυβέρνησης και ειδικότερα η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για μια και πλέον ώρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των έξι ( Αναστασιάδης, Μαυρογιάννης, Ακιντζί, Ναμί, Άιντα και Σπέχαρ) ενώ η συζήτηση συνεχίσθηκε στην παρουσία των διαπραγματευτικών ομάδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές ενώ πολλά ζητήματα παραπέμπονται στους διαπραγματευτές για συζήτηση και για περαιτέρω επεξεργασίας. Όλα όσα συζητήθηκαν χθες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν και σε κάποια από αυτά σημειώθηκε πρόοδος.

Στη χθεσινή συνάντηση αναμενόταν να τεθεί και το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του ψευδοκράτους να μην αλλάξει τη θερινή ώρα, όπως έπραξε και η Τουρκίας. Με την απόφαση αυτή στο νησί από την 31η Οκτωβρίου και εντεύθεν, θα υπάρχουν δυο διαφορετικές ώρες, μια στις ελεύθερες περιοχές και άλλη στα κατεχόμενα( ώρα Τουρκίας). Για τη Λευκωσία, αν και το θέμα αντιμετωπίζεται και χιουμοριστικά, ωστόσο η απόφαση θεωρείται πολύ ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό.

Στον Νίκο Κοτζιά αύριο ο Άιντα
Ο ΕΛΛΗΝΑ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς θα δεχθεί αύριο το απόγευμα τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην Αθήνα. Η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές του αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει όπως είναι γνωστό αναλάβει πρωτοβουλία για κατάργηση των εγγυήσεων και αναμένεται πως θα εγείρει το θέμα αυτό στον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα.

Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο πριν τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη ο κ. Άιντα θα μεταβεί και στην Άγκυρα. Με τους Βρετανούς συναντήθηκε, αξιοποιώντας την επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού για θέματα Ευρώπης στο Φόρεϊν Όφις, Alan Duncan, την περασμένη εβδομάδα.

Οι ελευθερίες, οι περιορισμοί και η ώρα…
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξοι παρουσιάσθηκαν χθες τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη χθεσινή τους δήλωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρατηρήθηκε μια περαιτέρω πρόοδος σε θέματα που εκκρεμούσαν. Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο Πρόεδρος απάντησε «συγκρατημένα, πάντα, αισιόδοξος διότι υπάρχουν δύσκολα θέματα που πρέπει να δούμε αν ξεπεραστούν. Αν ξεπεραστούν θα είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Αν υπάρχουν εμμονές σε κάποια θέματα δεν μπορώ να προοιωνίσω το αποτέλεσμα».

Για νέα πρόοδο, νέα από κοινού κατανόηση σε θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και ο κ. Ακιντζί. Ερωτηθείς εάν υπάρξει σύγκλιση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπήρξε κάποια ριζοσπαστική αλλαγή σε αυτό το θέμα και πως είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών, επαναλαμβάνοντας ότι “είναι ένα αναπόσπαστο για μας κομμάτι της πολιτικής μας ισότητας. Δεν υπήρξε σήμερα καμία σύγκλιση σε αυτό το θέμα”.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν φοβόμαστε εμείς από τις ελευθερίες» λέγοντας ότι ένας μέρος αυτών, για παράδειγμα η ελευθερία στην αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας θα είναι υπό την ρύθμιση των συνιστώσων πολιτειών.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν άρσεις δικαιωμάτων, μαζικές απαγορεύσεις, αλλά θα υπάρχει δικαιοδοσία ρύθμισης και αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Στη δική μας συνιστώσα πολιτεία να τηρηθεί η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, να μην αφανισθεί».

Ερωτηθείς για το θέμα της ώρα, ο κ. Ακιντζί είπε ενόσω συνεχίζεται η μη λύση του Κυπριακού, αυτού του είδους οι δυσκολίες θα συνεχίζονται. «Εάν με ρωτάτε εμένα σίγουρα και δεν επιθυμώ να υπάρχει διαφορετική ώρα σε δύο βήματα απόσταση. Σίγουρα επιθυμώ να έχουμε την ίδια ώρα στο νησί μας, αλλά γιατί έγινε αυτό; Όταν σκεφτείτε πέραν από το αν είναι σωστό ή όχι, το γιατί χρειάζεται σίγουρα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην ε/κ πλευρά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: