Η Άγκυρα βλέπει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντί της, μετά την εισβολή σε Συρία, κατά τη Χουριέτ




“Η αντίληψη των ΗΠΑ για την Τουρκία άλλαξε με μεγάλη ταχύτητα έπειτα από την τουρκική επιχείριση Ασπίδα Ευφράτη στη συριακή πόλη Τζεραμπλούς και την ανακατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ”, εκτιμά ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ” Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα καμιά χώρα δεν κατάφερε να πλήξει το ISIS όσο η Τουρκία.

Μετά την Τζεραμπλούς, είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων στη συριακή πόλη Ελ Μπαμπ, η οποία είναι στα χέρια του ISIS και βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Άφριν και Μένμπιτς, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κουρδικού PYD. Στην επιχείρηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη συνεννόηση των ΗΠΑ, σχεδιάζεται η συμμετοχή ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, αεροσκαφών και τανκ.

Για την επιχείρηση στην Ελ Μπαμπ, αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία έναρξής της. Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ανέφερε στη “Χουριέτ” ότι για την Ελ Μπαμπ είναι απαραίτητο να υπάρξουν πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις. Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, για την πλήρη ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας είναι απαραίτητη η εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελ Μπαμπ. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι για τη Ράκκα, στην οποία βρίσκεται το αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για επιχείρηση μόνο από πλευράς Τουρκίας.

Πληροφορίες του αρθρογράφου της “Χουριέτ” αναφέρουν ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τη Ράκκα. Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κουρδικό YPG για την κατάληψή της, ωστόσο η Τουρκία αντιτίθεται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Ήδη Άγκυρα και Ουάσινγκτον άρχισαν να συζητούν ‘φόρμουλες χωρίς το YPG’. Παρόλο που η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράκκα αναφέρει ότι μπορεί να δώσει αεροπορική στήριξη. Για το ποιες χερσαίες δυνάμεις θα εισέλθουν στη Ράκκα δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι για την κατάληψή της χρειάζονται χερσαίες δυνάμεις 12 χιλιάδων στρατιωτών τουλάχιστον.

Η πιο σημαντική για το Ισλαμικό Κράτος πόλη μετά τη Ράκκα θεωρείται η Ελ Μπαμπ αλλά για να φτάσουν οι τουρκικές δυνάμεις εκεί πρέπει πρώτα να περάσουν από την Νταππίκ, η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Ωστόσο, οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στη Ναμπίκ επειδή εκεί έχουν δημιουργηθεί πολλά χαρακώματα, μεταφέρθηκε μεγάλος αριθμός αντιαρματικών και τοποθετήθηκαν εκατοντάδες νάρκες και εκρηκτικά γύρω από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η νέα αντίληψη που δημιουργείται στις ΗΠΑ για την Τουρκία δεν παραβλέπει ούτε και το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα πλέον συγκαταλέγει ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ τώρα αποδέχονται ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ο Γκιουλέν. Επικαλούμενος πηγές που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Ερντογάν, γράφει ότι δημοσκόπηση ξένης εταιρείας κατέδειξε ότι το 55% της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ πιστεύει ότι το πραξικόπημα το έκανε ο Γκιουλέν. Ωστόσο κύκλοι του προεδρικού της Τουρκίας λένε ότι ακόμη και οι ίδιοι είναι περίεργοι να δουν ποια στάση θα τηρήσουν τελικά οι ΗΠΑ έπειτα και από την αποστολή των φακέλων με τα στοιχεία από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της “Χουριέτ”, ένας επίσης σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της αντίληψης των ΗΠΑ για την Τουρκία είναι και η προσέγγιση Τουρκίας με τη Ρωσία. Ειδικά η επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού στρατού στην Άγκυρα προκάλεσε ανησυχίες στην Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν μάλιστα να γίνει τριμερής συνάντηση σε αυτό το επίπεδο με τη συμμετοχή και των ιδίων. Οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν τι συζητά η Άγκυρα με τη Μόσχα.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: