Γάλλος γερουσιαστής: Η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί την παραμονή ξένων στρατευμάτων




Ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος του ούτε και την ύπαρξη μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Didier Marie.

Ο κ. Marie μιλούσε στη Βουλή μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στον αγώνα του για τερματισμό της κατοχής και της διχοτόμησης».

«Συζητήσαμε επίσης τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ικανοποίηση μας γιατί βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερες και περισσότερες γαλλικές εταιρείες να επενδύουν στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν για το μέλλον της ΕΕ και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, όπως είναι το Brexit, η απογοήτευση των πολιτών της Ευρώπης και η αποδέσμευση τους από το κοινό ευρωπαϊκό όραμα, το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, «εκφράζοντας την απογοήτευση μας από την αρνητική στάση και αδιαλλαξία της Άγκυρας η οποία παρά τους συμβιβασμούς και τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς δεν επέτρεψε στο να οδηγηθούμε σε μια λύση η οποία να είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Αλλά αντίθετα επιμένει σε εγγυήσεις και στην παραμονή των τουρκικών της στρατευμάτων στην Κύπρο. Σ’ αυτά τα ζητήματα υπήρξε συναντίληψη», είπε. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και για το ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να εξετάσει και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Marie για την έκθεση που ετοίμασε στη Γαλλική Γερουσία για την Κύπρο και το κυπριακό τον περασμένο Ιούλιο που οδήγησε, όπως είπε, στην ομόφωνη έγκριση σχετικού ψηφίσματος από την Γερουσία. Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Marie ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, εντούτοις όπως είπε « ήταν ένας τρόπος να δει η διεθνής κοινότητα ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί».

Είπε, επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται αύριο το μεσημέρι στο Παρίσι όπου θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίον θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση.

Όπως είπε, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα να συζητήσουν, όπως είναι η τρομοκρατία, το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της ΕΕ όπως και τα θέματα αφορούν στην Κύπρο και τις συζητήσεις για την επανένωση του νησιού.

Ευχαρίστησε για τη στήριξη της Κύπρου προς την Γαλλία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προς τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Ιράκ, στη Συρία και στο Λίβανο.

Όπως είπε, οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμών, προσθέτοντας ότι « έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και ευχόμαστε να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό».

Είπε επίσης ότι «στηρίζουμε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό» εκφράζοντας τη θέση ότι «ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να δέχεται την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος του» και πως «δεν μπορεί να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Καταλήγοντας εξέφρασε την ανάγκη για εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, της οικονομίας, της διπλωματίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

KΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: