Εύκολο έργο με Οικονομία και Ε.Ε.: Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούν κεφάλαια που έχουν σχεδόν κλείσει




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με δυο κεφάλαια που θεωρούνται σχεδόν κλειστά θα ασχοληθούν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στα πλαίσια της εντατικοποιημένης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουν τα κεφάλαια της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αύριο αναμένεται να επανέλθουν στα ζητήματα των εγγυήσεων και του εδαφικού. Δυο βασικές πτυχές που δεν έχουν συζητηθεί σε βάθος και δεν αναμένεται ότι θα καταλήξουν στην παρούσα φάση αλλά θα παραπεμφθούν για το τέλος.

Στο κεφάλαιο της οικονομίας, ως προς τον τρόπο που θα λειτουργεί, υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και παραμένουν πολύ λίγα ζητήματα για να κλείσει το κεφάλαιο αυτό.

Υπάρχει συμφωνία ότι το ευρώ θα είναι το ενιαίο νόμισμα για όλη τη χώρα και μάλιστα από την πρώτη μέρα συμφωνίας. Θα λειτουργεί μια Κεντρική Τράπεζα ενώ συμφωνήθηκε όπως οι έμμεσοι φόροι θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και οι άμεσοι των συνιστώντων κρατιδίων.

Σημειώνεται συναφώς πως τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις-μελέτες για την οικονομία της Κύπρου που αφορούν την επόμενη ημέρα από μια συμφωνία. Οι μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου και όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, θα έχουν καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα και μη δεσμευτικό. Οι τεχνοκράτες των δυο οργανισμό αντιμετώπισαν δυσκολίες στην συγκέντρωση στοιχείων σε ό,τι αφορά την οικονομία των κατεχομένων.

Στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συγκλίσεις προδίδουν πως είναι σχεδόν κλειστό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συναινέσει και η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων έχει αρχίσει από τώρα. Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει δουλειά ενώ και Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στους μηχανισμούς του ψευδοκράτους μεταβαίνουν στα πλαίσια της εναρμόνισης στις Βρυξέλλες για ενημέρωση και εκπαίδευση.

Όπως έγραψε σε ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, η Λευκωσία «άναψε πράσινο» για τη προπαρασκευαστική εργασία στην οποία επιδίδεται η Κομισιόν, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία δρομολογείται στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγκυρη κοινοτική πηγή μας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ρητές οδηγίες προς στενούς του συνεργάτες, να «τρέξουν» τη διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κεκτημένο, θεωρώντας «πιθανή» τη λύση του Κυπριακού το 2016

Σε ότι αφορά την παρουσία της Ένωσης στη διαδικασία και την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των συζητήσεων στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, είναι σαφές πως οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες επιδεικνύουν ευελιξία και δεν αποθαρρύνουν τους εμπλεκόμενους για τα όσα συζητούν.

Επιφυλάξεις από Πολυβίου
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τις διαφωνίες του σε μια σειρά ζητήματα και θέσεις που κατατίθενται στις διαπραγματεύσεις έθεσε εγγράφως τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι διαφωνίες του κ. Πολυβίου αφορούν θέματα που άπτονται της Διακυβέρνησης και της λειτουργιάς του κράτους. Ο κ. Πολυβίου που παραμένει μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στηρίζοντας την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε όπως πληροφορούμαστε τη διαφωνία του για την πρόταση που αφορά το μηχανισμό επίλυσης των διαφορών και την εισαγωγή της ιδέας για αντιμετώπιση των διαφωνιών με κλήρωση.

ΒΟΥΛΗ: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ διαφωνούν για την συγκρότηση επιτροπής Κυπριακού

Η κοινή πρόταση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ για τη συγκρότηση επιτροπής για το Κυπριακό στη Βουλή αντιμετώπισε τη διαφωνία του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ.

Το θέμα εγέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Ενόψει των διαφωνιών που υπήρξαν το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη σύσκεψη. Το ΑΚΕΛ μεταξύ άλλων ανέφερε πως το Κυπριακό δεν είναι θέμα της Βουλής εννοώντας προφανώς ότι είναι δικοινοτικό και το κοινοβούλιο είναι θεσμός του κράτους. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε πως για θέματα ενημέρωσης του κοινοβουλίου για την πορεία του Κυπριακού, μπορεί να προσκαλείται ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Δεν λήφθηκε απόφαση ούτε για την πρόταση των Οικολόγων για ψήφισμα της Βουλής για το θέμα των εγγυήσεων.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ», σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κατέθεσε προσχέδιο απόφασης που αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων με τη λύση του Κυπριακού.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Περδίκης ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως τεθεί ενώπιον των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων στην επόμενη σύσκεψη υπό την προεδρία του για να προωθηθεί στην Ολομέλεια για λήψη απόφασης. Η χθεσινή σύσκεψη παρέπεμψε και αυτό το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: