Άλλα επιθυμεί, άλλα αναγκάζεται να πράξει ο Πρόεδρος της Κύπρου: Ο ρόλος του Τζο Μπάιντεν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Χωρίς καμία παρεξήγηση, και με τον προσήκοντα σεβασμό το λέω, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας πολύ «μπερδεμένος» άνθρωπος. Άλλα επιθυμεί, άλλα αναγκάζεται να πράξει…

Κάποιος άλλος θα έλεγε πως είναι και προβληματικός άνθρωπος, αλλά δεν θα συμφωνήσω διότι ομοιάζει περισσότερο ως δικαιολογία για όλα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό. Πιστεύω ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει πάρει τις αποφάσεις του, και αυτή σίγουρα είναι μία αρνητική εξέλιξη. Δεν δικαιολογείται η πρεμούρα του να προχωρήσει δυναμικά προς τη διευθέτηση, επειδή βιάζονται οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, ούτε επειδή ο «φίλος» του αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν αναζητά μία επιτυχία για τον ίδιο και τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα πριν αποχωρήσουν από το Λευκό Οίκο.

Δεν είναι μυστικό ότι επιθυμία του προέδρου της Κύπρου από το 2004 είναι η πάση θυσία, και με κάθε θυσία, διευθέτηση του Κυπριακού. Και χρησιμοποιώ τη λέξη διευθέτηση, διότι αυτό που επιχειρείται δεν είναι λύση με την έννοια της λέξης. Δεν είναι ούτε καν συμβιβασμός. Είναι η προσπάθεια των Βρετανών να υλοποιηθεί η πάγια πολιτική τους και να τεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και δεν χρειάζονται οι διατριβές των οπαδών της «όποιας λύσης» για να μας πείσουν για την ανάγκη να εκλείψει το Κυπριακό ως πρόβλημα.

Υπάρχουν δύο «σχολές» στο Κυπριακό, εντελώς αντίθετες, και εάν δεν προσέξουμε θα υπάρξει διχασμός χειρότερος από το 2004. Και στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχουν «προδότες» και «πατριώτες». Πρέπει να είναι σεβαστές οι απόψεις όλων των πολιτών, άλλωστε αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Όμως, υπάρχουν αυτοί που επιμένουν σε διευθέτηση όποιο και αν είναι το τίμημα. Και αυτοί, κάνουν λάθος και αποδεικνύονται πιο φανατικοί από τους απέναντι τους. Προσωπικά είμαι υπέρ της καθαρής λύσης, που θα κλείνει τις πληγές, και απορρίπτω την «όποια λύση και διευθέτηση» την οποία επιδιώκει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άκουσα τον κ. Πόλυ Πολυβίου να λέει -μέσα στις τόσες διαφωνίες του με τον κ. Αναστασιάδη- ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παλεύει με νύχια και με δόντια και διαπραγματεύεται όπως το λιοντάρι (δεν τα είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό εννοούσε). Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί, αλλά το μείζον ερώτημα είναι εάν η διευθέτηση που διαπραγματεύεται συμφέρει στην Κύπρο και στο λαό της. Η αλήθεια είναι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Η διευθέτηση αυτή, την οποία σκαρφίστηκε ο Χένρι Κίσιγκερ, υιοθετεί όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας και όπως έχω γράψει πολλές φορές πρόκειται για επικίνδυνη συνταγή, που θα ξυπνήσει πάθη και μίση. Η επικράτηση της συμφωνίας για τη διζωνική θα αφήσει με πικρή γεύση τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι και θα αντιδράσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα. Ποιος είναι τόσο βλάκας  να αυτοκτονήσει με την ψήφο του; Μόνο οι αφελείς και όσοι έχουν ή υπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Θα συμφωνήσω με τον κ. Πολυβίου ότι απέχουμε πολύ από τη λύση και γι’ αυτό θεωρώ τουλάχιστον μη παραδεκτή τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που συντηρεί μία αδικαιολόγητη -από τα γεγονότα- αισιοδοξία. Είναι με δική του ευθύνη που υπάρχει αυτή η άνευ προηγουμένου σύγχυση. Είναι με δική του έγκριση, θα έλεγα, που δημιουργείται ένα κλίμα ως η λύση να βρίσκεται έξω από την πόρτα μας. Η διευθέτηση του Κυπριακού, όπως την εννοούν οι ξένοι και δυστυχώς την αποδέχεται και η Λευκωσία, θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα. Αλλά μόνο αν γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές προτάσεις. Εάν ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάσει προτάσεις που διασκεδάζουν, έστω, τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων θα απορριφθούν από τους Τούρκους, όπως άλλωστε συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις.

Το Κυπριακό δεν λύνεται με πάρε-δώσε. Διότι μονίμως παίρνει η Τουρκία και μονίμως δίνουν οι Ελληνοκύπριοι. Ότι και να λέει δημόσια ο κ. Αναστασιάδης, ότι και να διαρρέει μέσω των φιλικών του ΜΜΕ, δεν έχει κερδίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι ούτε καν την Αμμόχωστο. Οι Τούρκοι -μέσω του κατοχικού ηγέτη- απέρριψαν την επιστροφή της Αμμοχώστου, απέρριψαν κάθε πρόταση για τις εγγυήσεις, και τον ανάγκασαν να αποδεχθεί την μερική παρουσία κατοχικού στρατού και μετά τη διευθέτηση. Το σόι λύση είναι αυτή, όταν στην ουσία δεν θα αλλάξει τίποτα.

Με τα δεδομένα που έχουμε, και με τη βιασύνη που «έπιασε» τον κ. Αναστασιάδη, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί περιγράφεται ως εξής:

  • Συμφωνία στο άψε-σβήσε, δημοψήφισμα εν μέσω απειλών και εκβιασμών, κατάρρευση του «νέου κράτους», που οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν να λειτουργήσει, και διχοτόμηση.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατάρρευση της Κύπρου και την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πρέπει να επιμείνουμε σε καθαρή λύση, όπου θα γίνονται σεβαστές όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ναι, είναι τόσο απλά, οι άλλοι τα παρουσιάζουν περίπλοκα…

  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν ήταν πάντοτε ένας εκ των σημαντικών υποστηρικτών της κυπριακής υπόθεσης. Συνέδεσε το όνομά του με την επιστροφή της Αμμοχώστου και συγκρούστηκε μετωπικά άπειρες φορές με τους Τούρκους για την Κύπρο. Στην τελευταία του επίσκεψη στην ‘Αγκυρα κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον κάτι πήγε πολύ άσχημα. Οι δηλώσεις υποστήριξης στον αυταρχικό Ερντογάν και η συγνώμη του επειδή …άργησε να επισκεφθεί την Τουρκία, ήταν ενοχλητικές αλλά υποτιμούσαν και τον ίδιο τον αντιπρόεδρο, που δέχθηκε κριτική από σοβαρούς αναλυτές. Το μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τελειώνουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου με τις διαπραγματεύσεις, είναι πρωτοφανές. Τα τελεσίγραφα πρέπει να στα στέλνει στην κατοχική δύναμη Τουρκία, όχι στο θύμα, που είναι η Κύπρος. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σφάλλει…

WWW.PHILENEWS.COM ΚΑΙ MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: