Στις γειτονιές της Συρίας, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και στις φαβέλες της Βραζιλίας




Του Πανίκου Παναγιώτου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, αλλά συνάμα και πιο εμπορικοί. Το νόημά τους αλλοιώνεται και τα σύμβολά τους ξεθωριάζουν. Ολυμπιονίκες διαφημίζουν κάθε λογής προϊόντα και επιχειρήσεις παντός είδους κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία ούτε καν πια αναφέρεται ως «αναγκαίος ιστορικός θεσμός». Κι όλες αυτές οι «νέες ολυμπιακές πραγματικότητες» αποτελούν μέρος της γενικότερης κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα, όπου κυριαρχεί η διαφθορά και η απληστία ενός κατασκευασμένου συστήματος που υποτάσσει κάθε ανθρώπινη αξία και αρετή στην υπηρεσία των συναλλαγών προς όφελος των ολίγων.

Στη διοργανώτρια χώρα της Ολυμπιάδας του 2016 αποπέμφθηκε λόγω απάτης η πρόεδρός της Ρούσεφ, ενώ ο πρώην πρόεδρος Λούλα κατηγορείται για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Τηλεοπτικοί σταθμοί, που είχαν τα δικαιώματα προβολής των Αγώνων, έστησαν στούντιο πάνω στη φημισμένη παραλία της Κοπακαμπάνα, μεταφέροντας τη λάμψη και το θέαμα μέσα από στιγμές και πρόσωπα των Αγώνων.

Στην ίδια όμως πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο η φτώχεια και η εγκληματικότητα αναδεικνύουν την «άλλη όψη» του πλανήτη μας που δεν έχει καμία σχέση με το διαχρονικό πνεύμα του Ολυμπισμού.

Όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου μαστίζονται από φαινόμενα συγκρούσεων, ξεριζωμένων ανθρώπων, παράνομων μεταναστών, άθλιων συνθηκών διαβίωσης, αντιδημοκρατικών συμπεριφορών, οικονομικών ανισοτήτων και τεράστιων καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τις φονικές πλημμύρες στη Λουϊζιάνα και τις τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μπροστά στην ανημποριά του επειδή τα συγκρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων τον ελέγχουν και τον ποδηγετούν, το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να δημιουργήσει μια δεκαμελή «Ομάδα Προσφύγων» για να παρελάσει και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Μάλλον θέλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξεπλύνει την ντροπή του για τη δραματικά αποτυχημένη -έως τώρα- στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της βίας, της αδικίας και της δυστυχίας, που ξεκινά από τις γειτονιές της Συρίας, περνά από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και καταλήγει στις φαβέλες της Βραζιλίας.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: