Στην Άγκυρα, στα τέλη Αυγούστου ο Κέρι: Θα προηγηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος του Αυγούστου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περισσότερο από έναν μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον τέθηκαν σε δοκιμασία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, την ευθύνη για την οποία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επιρρίπτει στον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν πιέζει την Ουάσινγκτον για την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ρόλο.

Η επίσκεψη Κέρι συνδέεται προφανώς με τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα το οποίο οι Τούρκοι χρεώνουν στον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στις ΗΠΑ.

Προηγήθηκε η επίσκεψη στην Άγκυρα, αλλά και στη βάση του Ιντσιρλίκ, του Αμερικανού επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου, στρατηγού Ντάνφορντ.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Ακάρ.

Η επίσκεψη Κέρι θα πραγματοποιηθεί μετά την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου. Προφανώς ο Κέρι θα κομίσει στον νεοφανή Τούρκο σουλτάνο τα αμερικανικά αντίδωρα ώστε να τον απομακρύνει από τη ρωσική αγκάλη.

Με πληροφορίες από CΝΝ Turk, Yeni Safak, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: