Ο OAΣΕ αποστέλλει παρατηρητές από 57 χώρες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ




Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προγραμματίζει την αποστολή 500 παρατηρητών στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για δεκαπλασιασμό του αριθμού των παρατηρητών, σε σύγκριση με τον αριθμό τους, στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Μία συμμαχία περισσοτέρων από 200 οργανώσεων προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, σε επιστολή της, προς τον ΟΑΣΕ ζήτησε την αποστολή περισσότερων από 500 παρατηρητών. Οι παρατηρητές θα προέρχονται από τις 57 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στο μεταξύ, δικαστής έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών χθες να εξετάσει 14.900 έγγραφα – τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον – και να γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε μία έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανακρίσεων (FBI) για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) ενώ ήταν Υπουργός εξωτερικών, και αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνά της. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με τη χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή, είχε αποβεί “ιδιαίτερα αμελής” με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Η υπόθεση καταδιώκει την Κλίντον καθ` όλη τη διάρκεια της κούρσας της προς το Λευκό Οίκο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει την πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίησή τους.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν αδράξει το θέμα για να της ασκήσουν κριτική ως αναξιόπιστη.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου, ο οποίος προΐσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορά σε ΜΜΕ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέρριψε το Σαββατοκύριακο αναφορές ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: