Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμνη: Για τρίτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά, κατέφτασε ο Τόσκας




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχη της Λίμνης. Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

Από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.

Για την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης» σε περίπτωση εκκένωσης της Λίμνης.
Από το πρωί στην περιοχή επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της μεγάλης φωτιάς που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου είχε σπεύσει να δηλώσει πως η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

 O αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας ενημερώνεται από πυροσβέστες για την κατάσταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο 31 Ιουλίου στην Εύβοια. Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR
O αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας ενημερώνεται από πυροσβέστες για την κατάσταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο 31 Ιουλίου στην Εύβοια. Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR

Στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος προέδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, παρότι η κατάσταση φαίνεται να καλυτερεύει από χθες. Στη συνέχεια, ο κ. Τόσκας περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Τόσκας μίλησε με τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή και τους ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Φαίνεται πως κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση μετά το μεσημέρι, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή δυναμώνουν και φτάνουν τα 5-6 μποφόρ.

Τόσκας από τη Λίμνη Ευβοίας: Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών

«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μάς ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και με τη σύζευξη και με τους άλλους τοπικούς φορείς περιφερειακούς και εθελοντές» τόνισε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Λίμνη Ευβοίας, όπου βρίσκεται από το πρωί, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη βόρεια Εύβοια.

«Το αποτέλεσμα ήδη άρχισε να φαίνεται. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος για την καλή απόδοση του κρατικού μηχανισμού και βέβαια είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, η οποία θέλει τον χρόνο της και απλά κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τους συντονισμούς και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς» ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Ο αν. υπουργός τόνισε ότι ήδη πάρθηκε απόφαση, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διευκολυνθούν σε κάποιους τομείς και οι τοπικοί φορείς, ώστε να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είναι μια μεγάλη πυρκαγιά. Θέλει τον καλύτερο συντονισμό γιατί τα κλιματολογικά φαινόμενα αλλάζουν, μάλλον προς το καλύτερο αυτές τις μέρες, και πιστεύουμε να ελέγξουμε σύντομα την πυρκαγιά» σημείωσε ο κ. Τόσκας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης…τρεις ημέρες μετά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

http://mignatiou.com/2016/07/nichta-agonias-sti-limni-evvias-sinechizi-to-ergo-tis-i-katastrofiki-pirkagia/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα – Έθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: