Κομισιόν: Η θέση της ΕΕ για Τουρκία δεν έχει αλλάξει – Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Σουλτς




Η θέση της Κομισιόν και της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει και έχει περιγραφεί πολλάκις από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δημόσια, επανέλαβε η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπρορίσωφ για το θέμα, αλλά και τη φημολογία για πιθανή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Νατάσα Μπερτώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι, ειδικά σε σχέση την απελευθέρωση της βίζας, εκκρεμούν ακόμα τα 5 προαπαιτούμενα (benchmarks) χωρίς την ικανοποίηση των οποίων δεν πρόκειται να αποδοθεί στην Τουρκία αυτό το καθεστώς, κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων στην τουρκική πλευρά.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε έτοιμη, ούτε ικανή αυτή τη στιγμή να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν μια έξυπνη κίνηση. Κατέστησε δε απόλυτα σαφές ότι οι κοινοτικοί κανόνες και το κεκτημένο δεν αλλάζουν.

Πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι αργά η γρήγορα, η τουρκική νομοθεσία για την τρομοκρατία θα αλλάξει, περιλαμβάνοντας έναν ορθότερο ορισμό, που δεν θα επιτρέπει φυλακίσεις δημοσιογράφων, συγγραφέων και πανεπιστημιακών που δεν προτρέπουν στη χρήση βίας.

Στην Άγκυρα ο Σουλτς

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ Έλμαρ Μπροκ και η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία Κέτι Πίρι με τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσει για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος . Οι ευρωβουλευτές πρόκειται επίσης να συζητήσουν την πρόσφατη προσέγγιση της χώρας με τη Ρωσία και τη στρατιωτική της παρουσία της στη Συρία.

Αθανάσιος Αθανασίου, KYΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: