Για εγγυήσεις το μήνυμα προς Ερντογάν: Μίλησαν Αναστασιάδης-Μπάιντεν για Κυπριακό




Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των εγγυήσεων θα μεταφέρει ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα. Οι κ. Αναστασιάδης και Μπάιντεν μίλησαν χθες τηλεφωνικά ενόψει του ταξιδιού αυτού. Ακολούθησε και συνομιλία με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά  Ακιντζι.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού αξιωματούχου και κράτησε 25 λεπτά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μεταφέρει προς την Άγκυρα τη θέση της Λευκωσίας πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές εγγυήσεις ή η παρουσία στρατευμάτων στο νησί μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αν και στην ατζέντα του Αμερικανού Αντιπροέδρου θα είναι κυρίως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που δεν διανύουν και την καλύτερη τους περίοδο, όπως κάθε φορά που συναντάται με Τούρκους αξιωματούχους ο κ. Μπάιντεν εγείρει και το Κυπριακό. Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σημειώνεται συναφώς πως το θέμα των εγγυήσεων συζήτησε και ο κατοχικός ηγέτης κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία προ ημερών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναμένεται πως θα απασχολήσει και τις συναντήσεις που επαναρχίζουν από εβδομάδας στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ενόψει των νέων αυτών συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα κρίνουν και το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο, o Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που αρχίζουν στις 23 Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και πιο συγκεκριμένα, θέματα για τα οποία είτε δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής διεξοδική συζήτηση, είτε παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

THE WHITE HOUSE – Office of the Vice President – August 19, 2016

Readout of Vice President Biden’s Calls with President of the Republic of Cyprus Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot Leader Mustafa Akinci

The Vice President spoke over the phone today to President of the Republic of Cyprus Nicos Anastasiades and subsequently to Turkish Cypriot Leader Mustafa Akinci. The Vice President congratulated the leaders on the progress they have made so far in the negotiations towards a settlement that would reunify Cyprus as a bizonal, bicommunal federation. The Vice President expressed hope that the leaders would be able to make significant additional progress in the talks before their travel to the United Nations General Assembly, and that an agreement could be reached by the end of 2016.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: