Ενέργεια, Κυπριακό και επενδύσεις κατά τις επαφές Κασουλίδη στο Κάιρο




Η ενεργειακή συνεργασία Καΐρου-Λευκωσίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η προώθηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σερίφ Ισμαήλ, ενώ ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, η οποία διήρκεσε πέραν της μισής ώρας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, και στις δύο συναντήσεις ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμίχ Σουκρί, ενώ το μεσημέρι ξεκίνησαν οι επίσημες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών, με τους επικεφαλής της κυπριακής και αιγυπτιακής διπλωματίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Με τον Πρόεδρο Σίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε την προετοιμασία της τριμερούς συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο εντός του ερχόμενου Οκτωβρίου, καθώς επίσης το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ακόμη, τέθηκαν επί τάπητος οι σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπόψη τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, με τον Πρόεδρο Σίσι να μεταφέρει στον κ. Κασουλίδη την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του ιδίου προς τη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για το Κυπριακό, με την αιγυπτιακή πλευρά να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άποψη της Λευκωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και πώς αυτές επηρεάζουν τη διαδικασία επίλυσης στο νησί.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πρόοδο αναφορικά με τα επενδυτικά σχέδια που αποφασίστηκαν κατά την τριμερή συνάντηση, στην Αθήνα, αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών ιχθυοκαλλιέργειας και ελαιώνων. Επίσης, συζήτησαν θέματα τουρισμού, όπως είναι ο τομέας των αερομεταφορών και οι κρουαζιέρες που θα συνδέουν προορισμούς σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, το κλίμα κατά τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιο, φιλικό και ειλικρινές.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, κατά τις συζητήσεις του κ. Κασουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ δόθηκε έμφαση στα θέματα ενέργειας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα φυσικού αερίου, τις εξελίξεις γύρω από τον γ` γύρο αδειοδότησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά και τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου σε σχέση με το φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στις συναντήσεις αποτυπώθηκε ένα θετικό κλίμα, με ανοίγματα προς Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αίγυπτο, ενώ η περίοδος που διανύεται στις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίστηκε ως «πολύ βοηθητική» για την οικονομική συνεργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: