Διαβαθμισμένη έκθεση: Εγκληματίας πολέμου και με γερμανική βούλα ο Ταγίπ Ερντογάν




Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Το κρατικό Γερμανικό κανάλι ARD δημοσιοποίησε μέρος διαβαθμισμένης γερμανικής κυβερνητικής έκθεσης, με βάση την οποία η Τουρκία έχει γίνει “το κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή”. Είναι η πρώτη επίσημη έκθεση, που συνδέει τον Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας με την υποστήριξη προς ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέρος της Γερμανικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνεται και η Καγκελαρία, με την έκθεση αυτή*, προσφέρει την αιτιολογική βάση για να κατηγορηθεί ο Ερντογάν ως Εγκληματίας πολέμου και να συρθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πλέον.

Βεβαίως ο Σόϊμπλε, που «παίρνει γραμμή» από την Γερμανική ελίτ  σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του στο Ροστόκ, στη Βόρεια Γερμανία δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» με την τουρκική κυβέρνηση ( http://mignatiou.com/2016/08/psifizi-tourkia-o-soimple-emmeni-se-sinechisi-tis-sinergasias-me-agkira-para-to-pogkrom/). Τούτο, διότι είχε προηγηθεί (2 ημέρες νωρίτερα) η ακόλουθη δήλωση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» του επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ : «Όποιος μιλάει τώρα για κυρώσεις, κινδυνεύει να κλείσει τελείως τις πόρτες απέναντι στην Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις πιο σημαντικές αγορές των γερμανικών εξαγωγών(http://mignatiou.com/2016/08/ochi-stin-epivoli-kiroseon-kata-tis-tourkias-lene-germaniki-epichirimatiki-kikli/).

Να υπενθυμίσουμε ότι Γερμανοί και λοιποί Νατοϊκοί είχαν «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» πλειάδα Σέρβων (Κάρατζιτς  Μιλόσεβιτς, Λαζάρεβιτς, Τζόρτζεβιτς, Λούκιτς μεταξύ των άλλων) και τους οδήγησαν στο  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αν λοιπόν, υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αναμένουμε παρόμοια συμπεριφορά και στον Ερντογάν. Θα το τολμήσουν;

Κατά τον ΟΗΕ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει εντολή να δικάζει άτομα και όχι Κράτη και να επιρρίπτει ευθύνες για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα:

  • εγκλήματα πολέμου,

Τα εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβάνουν τις σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης και άλλες σοβαρές παραβιάσεις διεθνών κανόνων και εθιμικού δικαίου που διαπράττονται σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, και σε συγκρούσεις «που δεν έχουν διεθνή χαρακτήρα», όπως αναφέρεται στο Καταστατικό, όταν διαπράττονται ως μέρος σχεδίου ή πολιτικής ή σε ευρεία κλίμακα).

  • εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας περιλαμβάνουν εγκλήματα όπως την εξολόθρευση αμάχων, την υποδούλωση, τον βασανισμό, τον βιασμό, την εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, τον κατατρεγμό πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, εθνοτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ομάδων ή ομάδων με βάση το φύλο, και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις – αλλά μόνο όταν είναι μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον αμάχων πληθυσμών.)

  • γενοκτονίες

Η γενοκτονία καθορίζεται ως μια σειρά απαγορευμένων πράξεων, όπως φόνος, ή σοβαρή βλάβη, που διαπράττονται με πρόθεση τη μερική ή ολική καταστροφή, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

  • το έγκλημα της επίθεσης

Η επίθεση έχει συμπεριληφθεί ως έγκλημα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Τι δεν έχει διαπράξει ο Ερντογάν; Να θυμηθούμε:

  1. Τη σχέση με τον ISIS

Ιδού τι είπε την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: «Είπαμε να μην υποστηρίζετε το Ι.Κ. και βγήκε ο κ. Αχμέτ (Νταβούτογλου) και είπε ότι είμαστε προδότες επειδή το είπαμε. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στήριξαν το Ι.Κ.  Θέλεις αποδείξεις; Διάβασε τις καταθέσεις των οδηγών των φορτηγών που μετέφεραν τα όπλα και των εισαγγελέων που τους συνέλαβαν.  Τώρα ρωτάω εγώ με τη σειρά μου. Ποιος προδίδει την πατρίδα του κ. Αχμέτ; Λένε ότι δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αν είναι έτσι, γιατί υπάρχει απαγόρευση κάλυψης της υπόθεσης των φορτηγών αυτών από τα ΜΜΕ; Τα όπλα που έχει το Ι.Κ. στα χέρια του, στάλθηκαν με εντολή Ερντογάν-Νταβούτογλου. Το Ι.Κ. πουλάει πετρέλαιο αξίας 2 εκ. δολαρίων ημερησίως. Σε ποιόν το πουλάει; Στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Αντέπ υπάρχουν γραφεία που στρατολογούν νέους για το Ι.Κ.  Έρχονται τζιχαντιστές από το εξωτερικό στην Τουρκία και μετά πηγαίνουν στο Ι.Κ. Το είπε και ο Μπάιντεν πριν λίγες μέρες».

  1. Τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Κούρδων

–        Ενδεικτικά αναφέρουμε τις βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Τζίζρε όπου 178 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε κελάρια, σκοτώθηκαν. Τα πτώματά του βρέθηκαν απανθρακωμένα. Τούρκοι στρατιώτες είτε έριξαν βενζίνη στις εισόδους των κελαριών προτού τα πυρπολήσουν, είτε σκότωσαν αμάχους ανοίγοντας πυρ με βαρέα όπλα προτού κάψουν τις σορούς τους.

Τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 400,000 Κούρδοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, όπως καταγγέλλει η εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία ευρωβουλευτής Κ. Πίρι, γνωστή κατά τα άλλα για την στήριξη της προς την Τουρκία. Κάποιοι από τους καταδιωκόμενους Κούρδους, μεταξύ τους και μανάδες της κοινότητας Γεζίτι των οποίων τα παιδιά απήχθηκαν από το Ισλ. Κράτος, έφτασαν μέχρι και τις Βρυξέλλες και διαδηλώνουν για μήνες σε ένα πάρκο μόλις 500 μέτρα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εναντίον του “χασάπη και φονιά Ερντογάν” όπως τον αποκαλούν ( http://mignatiou.com/2016/07/o-erntogan-ke-i-kafkasii-sinergates-tou-pii-vriskonte-piso-apo-tou-tromokrates/)

  1. Τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας

-Ο παρατεινόμενος εκτοπισμός χιλιάδων Ελληνοκυπρίων από τις περιοχές που διέμεναν,

-Ο παράνομος εποικισμός της Β. Κύπρου από την Τουρκία, η οποία στρατολογεί, ενθαρρύνει και μεταφέρει, συνεχώς μετά την εισβολή, Τούρκους από αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας προκειμένου να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα

Είναι δυό μόνον ενδεικτικά παραδείγματα.

Υπάρχει άραγε η βούληση να κινηθούν οι διαδικασίες κατά Ερντογάν ή θα θυσιασθούν οι Αρχές-οι πανανθρώπινες Αξίες- το Δίκαιο στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων;

  • Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Επιστήμων και Πολιτικός Αναλυτής, ([email protected])

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: