Την ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς στα κατεχόμενα έθεσε ο επίσκοπος Νεαπόλεως στο Foreign Office




Την ανάγκη ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε τόπους λατρείας και στα θρησκευτικά μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο υπογράμμισε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του στο Λονδίνο με την Υφυπουργό Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση, που έγινε στο Foreign Office, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως σημείωσε ότι «για να δούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα εγκριθεί από όλες τις κοινότητες στο νησί, η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική σε επίπεδο πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει την ελευθερία λατρείας, επίσκεψης και συντήρησης θρησκευτικών μνημείων, ένα δικαίωμα που δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Μετέφερε επίσης τις ανησυχίες της Εκκλησίας της Κύπρου για την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή, με πολλές χιλιάδες Χριστιανών να είναι αντιμέτωποι με διώξεις. Εξέφρασε υποστήριξη για όλες τις προσπάθειες προστασίας και διατήρησης των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο και η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται στην ‘πρώτη γραμμή μετώπου’ ως προς την παροχή στήριξης στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και Χριστιανούς άλλων δογμάτων. Ανησυχούμε βαθιά για τη μοίρα των εν Χριστώ αδελφών μας του Έλληνα και Σύρου Ορθόδοξων Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου Μπούλος Γιαζίγκι και Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραήμ, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στις 22 Απριλίου 2013. Θέλουμε όλες οι ξένες κυβερνήσεις να συνδράμουν στον εντοπισμό τους και την επιστροφή τους».

Η βαρόνη Άνελεϊ εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση και την ενημέρωση που έλαβε για το έργο της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την προώθηση και προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας θρησκείας ή πίστης διεθνώς.

«Ζήτησα από τον Επίσκοπο Νεαπόλεως να μεταβιβάσει τα συγχαρητήριά μου στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρόσφατη επιτυχή διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη. Είναι καλό να βλέπει κανείς την Ορθόδοξη Εκκλησία να συνέρχεται για να συζητήσει σημαντικά τρέχοντα ζητήματα», είπε η Βρετανίδα κυβερνητική αξιωματούχος και συμπλήρωσε:

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον Επίσκοπο Πορφύριο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες ώστε να υποστηρίξουμε τη διωκόμενη Εκκλησία στη Μέση Ανατολή και να την επιτρέψουμε να παρέχει μία ισχυρή φωνή ελπίδας για το μέλλον της περιοχής».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: