Σοκ και οργή από την μαρτυρία για τους ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενα της Κύπρου




Σοκ αλλά και οργή είναι τα συναισθήματα στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι οι Τούρκοι Αττίλες έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους.

Θα διερευνήσουμε τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στην Αφρίκα δηλώνει στο ΚΥΠΕ το ελληνοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος εκφράζοντας προθυμία και ετοιμότητα να συναντηθεί και ο ίδιος μαζί με τον μάρτυρα που μίλησε με τον Σενέρ Λεβέντ και έγραψε το εν λόγω άρθρο στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κ. Νέστορος είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο γραφείο του για ομαδικό τάφο στα Ά δ α ν α ή στην αυλή της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. “Θα διερευνήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες και θα τις εντάξουμε στο κεφάλαιο που αφορά τους ομαδικούς τάφους, το οποίο για μας είναι σημαντικό να επιλύσουμε”. Κληθείς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν στη ΔΕΑ πληροφορίες που αφορούν ομαδική ταφή Ε/κ αιχμαλώτων στα Άδανα, απάντησε ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα θέμα για ομαδικό τάφο στα Άδανα.

Για μας, πρόσθεσε, υπάρχουν μαζικοί τάφοι λόγω εκτελέσεων, όπως στην περιοχή Βοτανικοί Κήποι της Κερύνειας, για τον οποίο υπάρχει μαρτυρία από επιζώντα Ε/κ, αλλά και μαρτυρίες για περισυλλογές νεκρών στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι στη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων αναφέρεται και η συμφωνία Κληρίδη – Ντενκτάς υπό τα ΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ για την διερεύνηση σημαντικό ρόλο παίζουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά ενδεχομένως και τα αρχεία των ΗΕ που αναμένεται να δοθούν.

ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: