Ομήρου: Το αίτημα της Τουρκίας για πενταμερή ή τετραμερή να απορριφθεί ως απαράδεκτο




Το αίτημα της Τουρκίας για πενταμερή ή τετραμερή με συμμετοχή των κοινοτήτων πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτο, αναφέρει, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι 42 χρόνια μετά, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και λύση του Κυπριακού που θα κατοχυρώνει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού.

Η λύση, συνεχίζει ο κ. Ομήρου, πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας.

«Θα πρέπει ακόμα να τερματίζει τον αναχρονισμό των εγγυήσεων, να απομακρύνει τους εποίκους και να προβλέπει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό και να απαιτήσει συζήτηση και εκείνων των κεφαλαίων επί των οποίων η τουρκική πλευρά πρέπει να δώσει. Εδαφικό, ασφάλεια, εγγυήσεις», προσθέτει.

Να καταστήσει σαφές, αναφέρει ο κ. Ομήρου στο μήνυμα του, ότι Διεθνής Διάσκεψη για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού νοείται με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: