Ο Ερντογάν προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του: Κινδυνεύει η Δημοκρατία…




Ο Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία και προχωρεί σε εκκαθάριση των αντιπάλων του στο στρατιωτικό και το δικαστικό σώμα, κάτι που επεδίωκε εδώ και πολύ καιρό. Η διάσωση του από το πραξικόπημα φαίνεται ότι ενίσχυσε και τον αυταρχισμό του, ενώ αρκετοί στη Δύση ξέχασαν ότι έχει διαλύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και έχει φιμώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το πραξικόπημα φαίνεται ότι φέρνει νέο πραξικόπημα από την πλευρά του Ερντογάν αυτή τη φορά…

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν για συλλήψεις δικαστών άλλων δικαστηρίων, μια ένδειξη ότι η έρευνα διευρύνεται στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας “παράλληλης δομής” στον στρατό βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα – εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει μια παράλληλη δομή στο δικαστικό σώμα, στον στρατό, στην παιδεία και στα μμε με σκοπό την ανατροπή του.

Ο ιεροκήρυκας αρνείται την κατηγορία και έχει καταδικάσει δημόσια την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα περίπου 100 αξιωματικούς του στρατού σε μια αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ ήταν κυρίως το κέντρο απ΄όπου εξαπολύονταν οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Σήμερα, κανένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ή προσγειώθηκε στη βάση, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα, Χακάρι και Μπινγκόλ που κατοικούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

— Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν την χθεσινή νύχτα το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Εθνοσυνέλευση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν όχι στο πραξικόπημα. Η συνεργασία στους κόλπους του κοινοβουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή.

Πληροφορίες από Mignatiou.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: