Υπερβολή να ζητά από τα κόμματα ο Αναστασιάδης να υπογράψουν συμβόλαιο!




Του Κώστα Βενιζέλου

Για δεκαετίες συζητείται η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, ενός άτυπου οργάνου, που αποδείχθηκε αντιπαραγωγικό καθώς αντιπαραγωγικό είναι το πολιτικό σύστημα που συμμετέχει.

Οι κατά καιρούς συζητήσεις για αλλαγές συνδέθηκαν και με τακτικές που αφορούν το εσωτερικό πεδίο άσκησης πολιτικής, ακόμη και προεκλογικό. Ένα Σώμα που δημιουργήθηκε από τον Μακάριο στα ερείπια που άφησε η εισβολή και στόχευε στη συλλογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων, δεκαετίες μετά φαίνεται να έχει κλείσει τον κύκλο του. Λειτουργεί με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Επειδή υπάρχει ο φόβος των διαρροών και για το λόγο ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους, οι τοποθετήσεις των συμμετασχόντων στις συνεδριάσεις παραπέμπουν στη δημόσια ρητορική τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν απέφυγε τον πειρασμό και ανέστειλε τη συμμετοχή του κόμματος του στο Εθνικό. Είχε αποχωρήσει επί Τάσσου κάνοντας μια πολιτική επιλογή και επανήλθε επί Χριστόφια, χωρίς να τεκμηριώσει τους λόγους της αλλαγής θέσης του.

Ο ίδιος επιχειρεί να κάνει αλλαγές σήμερα, όπως προσπάθησε και μόλις ανέλαβε την εξουσία. Το γεγονός ότι οι αλλαγές είναι αναγκαιότητα, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αν και είναι προφανές- μέσα από τη μακρά λειτουργία του- πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα τον κύκλο του. Όχι μόνο γιατί δεν παράγει πολιτική αλλά επειδή πρακτικά προσφέρει πεδίο για ατέλειωτους και επαναλαμβανόμενους διαλόγους.

Ο Πρόεδρος, με την χθεσινή επιστολή του προς τα εντός της Βουλής κόμματα, ζητά από τα μέλη ενός οργάνου που οι θέσεις τους, οι απόψεις που καταθέτουν, δεν είναι δεσμευτικές για τον ίδιο, να υπογράψουν ένα «συμβόλαιο τιμής». Να δεσμευθούν δηλαδή έναντι του για το νέο τρόπο λειτουργίας του Εθνικού. Θα μπορεί, δηλαδή, να ακούει απόψεις και στο τέλος να αποφασίζει όπως θεωρεί πιο σωστό για τον ίδιο, ωστόσο, ζητά τώρα από τους αρχηγούς των κομμάτων να υπογράψουν συμφωνητικό. Εάν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει και το Εθνικό Συμβούλιο να δεσμεύει τον Πρόεδρο όταν αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Θα αποδεχθεί αυτό ο Πρόεδρος; Ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού είναι και ουσία. Εάν όχι, τότε είναι υπερβολή να καλούνται να υπογράψουν «συμβόλαιο».

Το πρόβλημα στο Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι λειτουργικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Το πρόβλημα συνδέεται με τη νοοτροπία που διέπει την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο βολεύεται με τις ρητορικές εξάρσεις για το Κυπριακό και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Η διαχείριση του Κυπριακού έκπαλαι στηριζόταν-φευ- στη λογική «στύλο στύλο άνεση». Κάποτε τελειώνουν, όμως και οι στύλοι και ακόμη θα συζητούν για αλλαγές στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: