Φοβούνται ή χαίρονται; Οι ΗΠΑ για την απόφαση για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας




Σε άρθρο της Μissy Ryan στην εφημερίδα Washington Post, με τίτλο «ΟΙ ΗΠΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ – ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ» υπογραμμίζεται στην εισαγωγή ότι παρότι ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να επιβεβαιώσει τον έλεγχο του σε μεγάλο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ταυτόχρονα θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με μια ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη και ισχυρό παράγοντα στην παγκόσμια οικονομία.

Το δημοσίευμα παραθέτει την άποψη ανώνυμου αξιωματούχου του υπουργείου άμυνας, ο οποίος σημειώνει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να προσπαθήσουν να επιλύσουν το ζήτημα ειρηνικά. Παρόλα αυτά είμαστε σαφείς σε ότι αφορά την ελευθερία ναυσιπλοΐας και των πτήσεων εντός και άνωθεν διεθνών υδάτων. Αυτό συνέβαινε πριν και θα συμβαίνει και μετά την απόφαση».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αντέδρασε με σύνεση, κρίνοντας μεν ότι η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά χωρίς να εκδώσει ανακοινώσεις που θα εκλαμβάνονταν ως προκλητικές από το Πεκίνο.

Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά Spartly και Paracel.

H Mira Rapp-Hooper, ερευνήτρια στο Center for New American Security, προειδοποιεί ότι η απόφαση υπέρ των Φιλιππίνων, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, αύξησε την πιθανότητα να απαντήσει η Κίνα απειλητικά και να αναλάβει αποσταθεροποιητικές δράσεις, όπως το να δηλώσει ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας ή να προσπαθήσει να προβεί σε νέες διεκδικήσεις, όπως για τον ύφαλο Scarborough. H Hooper υποστηρίζει ότι οτιδήποτε συμβεί σε μια τέτοια κατεύθυνση θα σημαίνει ότι τα αεροσκάφη που υπερίπτανται της περιοχής θα πρέπει να συντονίζονται με τις κινεζικές αεροπορικές αρχές. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μια πιο επιθετική απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Το δημοσίευμα, καταλήγοντας, αναφέρει ότι το Πεντάγωνο πιθανόν θα συνεχίσει να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία μαζί με παλιούς και νέους συμμάχους, σαν τις Φιλιππίνες, κάτι που δημιουργεί ανταγωνιστικότητα με το Πεκίνο.

Ανταπόκριση του Michael Birnbaum από Βρυξέλλες με τίτλο «Το δικαστήριο που κανείς δεν γνωρίζει και έπληξε το Πεκίνο» αναφέρεται στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο και στη λειτουργία του. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο συγκαλείται για να διευθετεί διαφορές μεταξύ κυβερνήσεων και ατόμων που αφορούν διεθνείς συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών, εδαφικών διαφορών καθώς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογραμμίζεται ότι παλαιότερα το δικαστήριο είχε διευθετήσει διαφορές όπως μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, Ινδίας και Μπαγκλαντές.
Το 2014 εξέδωσε απόφαση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης για την υπόθεση ΥUKOS μετά τη σύλληψη Χοντορκόφσκι το 2003.

Τα περιθώρια εφαρμογής των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι περιορισμένα. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αποτελεί μέρος ενός συστήματος που ισχύει για πολλά χρόνια, το οποίο χρησιμοποιείται από τα κράτη για την επίλυση διαφορών. Στην περίπτωση που μια χώρα δεν συμφωνεί με μια απόφαση του δικαστηρίου προσπαθεί να την αναθεωρήσει παρά να την αγνοήσει. Στην περίπτωση της YUKOS η Ρωσία έκανε έφεση στα Ολλανδικά δικαστήρια για την ανασκευή της απόφασης με νομικά επιχειρήματα και κέρδισε πρωτοβάθμια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: