Επενδύσεις 500 εκ. στον Πειραιά επιδιώκει η COSCO με αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού




Νέες επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η κινεζική εταιρεία Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, πέραν των επενδύσεων 350 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται, ούτως ή άλλως, από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, γνωστοποίησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, ο Πρόεδρός της Χου Λιρόνγκ.

Ο κ. Λιρόνγκ σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και όπως είπε, έχουν ήδη γίνει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον στην προοπτική να γίνει ο Πειραιάς η βάση τους.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων αυτών, θα γίνει και αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού προκειμένου να είναι σε θέση να δέχεται πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια, όπως είναι αυτό που μεταφέρει συνήθως 4.000 επιβάτες. Απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί στα τρία εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που θα επισκέπτονται την Ελλάδα δια μέσου της κρουαζιέρας και του λιμανιού του Πειραιά. Την επένδυση αυτή η κινεζική εταιρεία την υπολογίζει στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη επένδυση που σχεδιάζει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά συνδέεται με την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση αυτή, θα μπορούν να αποθηκευτούν στην προβλήτα περί τα 7 εκατομμύρια κοντέινερ με προοπτική αυτά να γίνουν 10.

Εφόσον ολοκληρωθεί μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο. Ο Χου Λιρόνγκ προανήγγειλε επίσης και επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη καθώς και δημιουργία πάρκινγκ όπου θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν περί τα 20.000 οχήματα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα επενδύσεων της κινεζικής εταιρείας επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία αυτή για τον Πειραιά αποτελεί σημαντικό σταθμό στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας. Υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις «ανεβαίνουν επίπεδο» και ότι τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. «Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην Ε.Ε. του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε, επίσης, ότι τώρα μπορεί να σχεδιαστεί η νέα φάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό και προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και από την Κίνα, και έφερε ως παράδειγμα το Θριάσιο που, όπως ανέφερε, μπορεί να γίνει logistics center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων.

Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία και του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου καθώς, όπως είπε, τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν πολύ θετικό αν τα κινεζικά ναυπηγεία συμπεριλάμβαναν και ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού τους. Προσέθεσε, δε, ότι στα επενδυτικά σχέδια είναι και η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. Και συμμερίστηκε την άποψη του Προέδρου της Cosco ότι με τις επενδύσεις αυτές το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να βρεθεί σύντομα από την 3η θέση στην 1η των λιμανιών της Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα επενδυτικά σχέδια που ανακοίνωσε η Cosco για τον Πειραιά αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι ήταν ορθή η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά. Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κινεζική εταιρεία θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία όσον αφορά στο εργατικό δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που ετοιμάζεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Ελλάδα, και με τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, και με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, όπως και τον Δήμαρχο της Σαγκάης, πριν αναχωρήσει για την επιστροφή του στην Ελλάδα αργότερα σήμερα.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: