Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την επιστροφή της Μόρφου… Τελεία και παύλα…




Κύριο άρθρο της
εφημερίδας Φιλελεύθερος – www.philnews.com

Μια συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου του κατεχόμενου δήμου της Μόρφου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επανάληψη της πάγιας θέσης της Λευκωσίας πως λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την επιστροφή της πόλης αυτής, ήταν η αιτία των έντονων αντιδράσεων που καταγράφηκαν στα κατεχόμενα.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αντιδρώντας στις θέσεις που εκφράσθηκαν, έσπευσε να υπενθυμίσει την απάντηση που είχε δώσει ο Μουσταφά Ακιντζί την προηγούμενη φορά που ήρθε και πάλι το θέμα στο προσκήνιο: Ότι από την περίοδο του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα «έχει περάσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες και οι εδαφικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει στο σχέδιο πλέον δεν μπορεί να υπολογίζονται το ίδιο». Στη δική του γραπτή δήλωση ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ανέφερε ότι «ως “κυβέρνηση” της “ΤΔΒΚ” υπενθυμίζουμε στον Αναστασιάδη ακόμη μία φορά ότι η Μόρφου είναι μια “επαρχία” της “ΤΔΒΚ” και δεν τίθεται θέμα επιστροφής της».

Οι τοποθετήσεις αυτές παραπέμπουν σε μη λύση του Κυπριακού. Οι θέσεις αυτές προκαταλαμβάνουν την αποτυχία μιας διαπραγμάτευσης. Παράλληλα επιβεβαιώνουν την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να μην αποδεχθεί επιστροφή εδαφών. Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πλευρά, μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα. Επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα επί του εδάφους θεωρώντας προφανώς πως έτσι αποκτά πλεονεκτήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η τακτική επιβεβαιώνεται προσφάτως και με τη Μόρφου, την οποία για προφανείς λόγους αναπτύσσουν με την κατασκευή νέων έργων. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι αντιδράσεις για τη Μόρφου. Δεν γίνονται για λόγους τακτικής αλλά πρόκειται για τοποθετήσεις ουσίας.

Αυτή είναι η θέση τους. Αυτή τη στάση θα τηρήσουν. Όταν δε λένε πως «εδώ και 42 χρόνια η Μόρφου έγινε η πατρίδα την οποία ζωντάνεψαν με τον ιδρώτα τους οι Τ/κ και έγιναν πολλές επενδύσεις στην περιοχή για την ευμάρεια και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του “λαού”, οι οποίες επενδύσεις έγιναν στο πλαίσιο της βούλησης και της αποφασιστικότητας των “κυβερνήσεων” της “ΤΔΒΚ”, και αυτό θα συνεχιστεί», σημαίνει πως δεν έχουν πρόθεση να επιστρέψουν την πόλη σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: