Αρνητικό το αντίκτυπο από το Brexit στον ελληνικό τουρισμό εκτιμά ο ΣΕΤΕ




Αρνητικό αντίκτυπο σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα θα έχει το Brexit για την Ελλάδα εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σύμφωνα με μελέτη του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και της διολίσθησης της λίρας και τις αλλαγές που θα συμβούν στο ΑΕΠ της χώρας.

Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Μεγάλη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν Ήλιος και Θάλασσα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου-Αυγούστου. Συγκεκριμένα, το 50% των Βρετανών προγραμματίζει τις διακοπές του το τελευταίο δίμηνο, ενώ το 30% τον τελευταίο μήνα.

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και σε άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως είναι πχ ο πολιτιστικός τουρισμός ή η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων κλπ. Και επισημαίνει ότι η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες και 2 δισ. ευρώ το 2015) αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσίαζε το 2016.

Τέλος, επισημαίνεται ότι όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδιών.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: