Αφαίρεσαν πυρκαγιές με νέες φωτιές: Ο Μπαν κι Μουν άνοιξε κεφάλαιο ευθυνών, αγγίζει τη Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ναι μεν αφαιρέθηκαν οι αναφορές για τις πυρκαγιές και την… χαμένη ευκαιρία για συνεργασία με την Τουρκία από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο, αυτό δεν έγινε «αναίμακτα», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης.  

Στην  Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού  η ομάδα Κυπριακού, στη Νέα Υόρκη,  έσπευσε να προσθέσει μια παράγραφο στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, με την οποία εν πολλοίς ανοίγει το κεφάλαιο της απόδοσης ευθυνών. Και όπως είναι η διατύπωση που υιοθετήθηκε, αυτή προδήλως αγγίζει τη Λευκωσία περισσότερο, λόγω του θέματος που πραγματεύεται. Οι δυο εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ,  για τις καλές του υπηρεσίες και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποβλήθηκαν με αλλαγές σε σχέση με τα προσχέδια.

Προηγήθηκαν έντονα διαβήματα της Λευκωσίας και επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου, στην οποία διατυπωνόταν η δυσφορία της Λευκωσίας για την προσπάθεια των Οηέδων να καταστήσουν την πυρκαγιά στη Σολιά σε ένα δικοινοτικό ζήτημα κάνοντας λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία»,  εμπλέκοντας ταυτόχρονα και την Τεχνική Επιτροπή Κρίσεων. Ως αποτέλεσμα των διαβημάτων από την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφαιρέθηκε η παράγραφος 34 για τις πυρκαγιές στη Σολέα καθώς και αναφορά για το ίδιο θέμα από την παράγραφο 40 των παρατηρήσεών του.

Την ίδια, όμως, ώρα στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών προστέθηκε ακόμη μία παράγραφος, στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων (παράγραφος 34), η οποία αναφέρει τα εξής: «Παρά την πλήρη αναγνώριση από τους ηγέτες ότι είναι κρίσιμο και απαραίτητο το έργο σε τομείς όπως οι οικονομικές πτυχές των συνομιλιών και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή μιας διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της μελλοντικής Τουρκοκυπριακής Συνιστώσας Πολιτείας για την εφαρμογή του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία διευθέτησης, σημειώνω ότι οι πλευρές έχουν κατά καιρούς επιτρέψει την συγκράτηση της προόδου λόγω διαδικαστικών προβληματισμών. Τους προτρέπω να ξεπεραστούν παρόμοια εμπόδια στο μέλλον, ώστε να επιτρέψουν αυτό το σημαντικό έργο να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς περιττές καθυστερήσεις».

Αυτή η αναφορά σαφώς και ανοίγει το κεφάλαιο των ευθυνών και με τον τρόπο που διατυπώνεται προδήλως παραπέμπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω της φύσης του κεφαλαίου. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όπως συναφώς πληροφορούμαστε, μέσα από την Τεχνική Επιτροπή εργάζεται για να βοηθήσει ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι έτοιμη με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό( η αντίδραση της Λευκωσίας στη διπλανή στήλη).  Αυτό, όμως, φαίνεται να μην τυγχάνει εκτίμησης από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών ενώ η τουρκική πλευρά αναζητά τρόπους να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα από τη διαδικασία αυτή.

Επισημαίνεται ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστές διαβουλεύσεις υπό την Προεδρία της Ιαπωνίας, στις 20 και 25 Ιουλίου. Στις 20 Ιουλίου αναμένεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ. Στις 26 Ιουλίου αναμένεται η υιοθέτηση ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτική δύναμης για ακόμα έξι μήνες.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Προχωρεί σε παραστάσεις προς την  Γραμματεία – Πολλά τα παράπονα και για τις δυο εκθέσεις

Σε παραστάσεις προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία για παραπλανητικές αναφορές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη. Μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταγράφεται και η ενόχληση της Λευκωσίας που υποδεικνύει με νόημα προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι η εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να γίνεται μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως  μελέτησε τις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και για την Αποστολή  Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό.  Η έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη, αναφέρει,  καταγράφει τα γεγονότα τα οποία επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου και είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση ότι μετά τις παραστάσεις που έχει προβεί προς τα Ηνωμένα Έθνη, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, οι επιλήψιμες αναφορές για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Τρόοδος, οι οποίες θα επιδρούσαν αρνητικά και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχουν απαλειφθεί. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση παραμένουν ανακριβείς και μη αντικειμενικές αναφορές όπως η αναφορά στη σοβαρή παραβίαση του status quo στα Στροβίλια, καθώς επίσης και άλλες προβληματικές διατυπώσεις. Ενόψει και της εξέτασης των Εκθέσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις παραστάσεις και τα διαβήματά του.

Η έκθεση για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα κρίνεται ικανοποιητική αφού περιγράφει σε γενικές γραμμές αντικειμενικά την εξέλιξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την προοπτική της, επισημαίνοντας ότι παρά την επιτευχθείσα πρόοδο χρειάζεται περαιτέρω εργασία και προσπάθεια για ευαίσθητα και δύσκολα θέματα. Σχετικά με τις αναφορές της Έκθεσης Καλών Υπηρεσιών στην προπαρασκευαστική εργασία για την άρση της αναστολής εφαρμογής του κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης, σημειώνεται ότι γνώμονας της Κυπριακής Κυβέρνησης παραμένει ότι η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο συμβατό με τις υφιστάμενες Συνθήκες και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: