Η Χίλαρι έχει τους εκλέκτορες, ο Σάντερς επιμένει: Στα μαχαίρια Τραμπ και Ρούμπιο




Η Χίλαρι Κλίντον έχει συμπληρώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εκλογή της στο προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ σήμερα διεξάγονται προκριματικοί κύκλοι σε έξι αμερικανικές πολιτείες.

Ωστόσο, ο συνυποψήφιος της Μπέρνι Σάντερς επιμένει στη συνέχιση του προεκλογικού του αγώνα, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να γίνεται καταμέτρηση των ψήφων των υπερεκλεκτόρων, πριν εκδηλώσουν την προτίμησή τους στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. “Η δουλειά μας από τώρα μέχρι το κεντρικό συνέδριο είναι να πείσουμε τους υπερεκλέκτορες ότι ο Μπέρνι είναι ο πιο ισχυρός υποψήφιος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνουν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς. Στους υπερεκλέκτορες συμπεριλαμβάνονται οι ηγέτες του κόμματος, τα εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες των πολιτειών.

Η Κλίντον συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 2.383 εκλεκτόρων για την επιλογή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά από μια αποφασιστική νίκη το Σαββατοκύριακο στο Πουέρτο Ρίκο, με την ουσιαστική υποστήριξη των υπερεκλεκτόρων, σύμφωνα με το AP.

Έτσι, αναδεικνύεται στην πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το προεδρικό χρίσμα πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ. “Τα νέα δείχνουν ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή,” δήλωσε η Κλίντον στη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής εκστρατείας στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια. “Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε δουλειά ακόμη, καθώς πρέπει να δώσουμε τη μάχη για κάθε ψήφο ξεχωριστά, ειδικά εδώ στην Καλιφόρνια,” τόνισε με έμφαση η ίδια.

Η Κλίντον εξασφάλισε 1.812 εκλέκτορες από τους προκριματικούς κι άλλους 571 υπερεκλέκτορες, σύμφωνα με το AP.

Υπέρ της ενότητας του κόμματος η Κλίντον

Νωρίτερα χθες, η Κλίντον κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υπερασπιστούν την ενότητα του κόμματος, ενώ δήλωσε ότι είναι η ώρα για τον Μπέρνι Σάντερς να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, καθώς αναμένει να νικήσει στους προκριματικούς που διεξάγονται σήμερα. Η ίδια τόνισε ότι σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την ημέρα της αποχώρησής της από τους προκριματικούς του 2008 και την υποστήριξη που έδωσε στην υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, μετά από έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα. Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι ο Σάντερς θα πρέπει να δει τη συμπεριφορά αυτή της Κλίντον ως έναν οδικό χάρτη για την έξοδο του από τους φετινούς προκριματικούς.

Μετά την απόφασή του να μην υποστηρίξει ανοιχτά τους υποψηφίους κατά την προηγούμενη περίοδο της διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να εκφράσει επίσημα την υποστήριξή του, στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αναφέρουν η εφημερίδα “The New York Times, αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα περίμενε για τη διεξαγωγή των προκριματικών στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά και στην Καλιφόρνια, προκειμένου να εκφράσει επίσημα την υποστήριξή του στην Κλίντον, παρά το γεγονός ότι η προτίμησή του είχε διαφανεί σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Από την πλευρά της, η Κλίντον έδωσε έμφαση στην απόφασή της ν’ αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία του 2008, δίνοντας έμφαση στην ενότητα του κόμματος, τονίζοντας ότι κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και σήμερα, προκειμένου να ηττηθεί ο Τραμπ.

“Νομίζω ότι έπραξα το σωστό. Πέρα από τις διαφορές που είχαμε κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας μας, μας ένωσαν περισσότερα κατά των Ρεπουμπλικάνων. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Όποιος με υποστήριξε και όποιος υποστήριξε τον Σάντερς έχει πολλά να προασπίσει, αποτρέποντας τον Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ, τόνισε με έμφαση η Κλίντον.

Προηγείται η Χίλαρι Κλίντον

Μία νίκη του Σάντερς στην Καλιφόρνια θα ωθήσει τους υποστηρικτές του να του ζητήσουν να γίνει περισσότερο διεκδικητικός στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

Για την Κλίντον “θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά της να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους Δημοκρατικούς, καθιστώντας δύσκολη τη θέση της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιλέξει ήδη προεδρικό υποψήφιο,” σημειώνει ο στρατηγιστής των Δημοκρατικών, Τζιμ Μάνλεϊ.

Η επιμονή του Σάντερς να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα έχει οικονομικό κόστος για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς για το μήνα Απρίλιο είχε οικονομική ρευστότητα 5,8 εκατ δολαρίων, έναντι 30 εκατ δολ της Χίλαρι Κλίντον, ενώ δεν έχει γνωστοποιήσει τα οικονομικά του για το μήνα Μάιο.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση ήττας της Χίλαρι στην Καλιφόρνια ενισχύεται το πολιτικό επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της Κλίντον ως μια “αδύναμη υποψηφιότητα.” Ωστόσο στην τελευταία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) η Κλίντον προηγείται με 11 ποσοστιαίες μονάδες έχοντας ποσοστό 46% έναντι 35 του Τραμπ, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η διαφορά τους, περιορίζονταν στις 4 μονάδες.

Ο Ρούμπιο κατά του Τραμπ

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει την κριτική που δέχεται για τα σχόλια του κατά του ισπανόφωνου δικαστή Γκονζάλο Κουρίελ, αλλά και κατά των μεταναστών, προσφέροντας μια καλή ευκαιρία στη Χίλαρι Κλίντον να τον κατηγορήσει για “ρατσισμό και προκατάληψη” σε συνέντευξή της, στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Από την άλλη μεριά, σε τηλεοπτική διάσκεψη μεταξύ του Τραμπ και υποστηρικτών του, ο ίδιος ζήτησε την υποστήριξή τους στα σχόλια που κάνει για το δικαστή Κουρίελ, ενώ μερικοί από αυτούς του ζήτησαν ν’ αναπτύξει μια περισσότερο επιθετική τακτική κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει την ισπανόφωνη κουλτούρα και καταγωγή του Κουρίελ, που χειρίζεται τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί για απάτη κατά του Τραμπ στην υπόθεση του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Τραμπ”. Πρόκειται για αποτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, όπου θα πρόσφερε την επενδυτική του εμπειρία στις μεσιτικές συναλλαγές μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων, αποσπώντας αρκετές δεκάδες χιλιάδες δίδακτρα από υποψήφιους σπουδαστές. Ενδεχόμενη καταδίκη του Τραμπ για την υπόθεση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την πολιτική προοπτική του, ενώ ο Κουρίελ επιδιώκει τη διεξαγωγή της δίκης το Νοέμβριο, που είναι ο μήνας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Σκληρή κριτική στον Ντόλαλντ Τραμπ άσκησε και ο πρώην συνυποψήφιος του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο που θεωρεί τα σχόλια του ανεπίτρεπτα, ενώ τονίζει πως είχε “προειδοποιήσει ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.”

Πολιτικές σκοπιμότητες

Η εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας δηλώνει ότι η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει να δώσει ένα ουσιαστικό μήνυμα πολιτικού δυναμισμού, επικεντρώνοντας πλέον την προεκλογική εκστρατεία της, στο επίπεδο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, αναμένει πολλά από τους προκριματικούς που αναμένεται να διεξαχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Μπέρνι Σάντερς επιδιώκει τη δυναμική παρουσία του στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών και τον όσο πιο δυνατό ισχυρό πολιτικό του ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και, ενδεχόμενα, της επιλογής προσώπων στη διακυβέρνηση Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιλέγει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων, σε μια προσπάθεια να κερδίσει δωρεάν προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ωστόσο, διακινδυνεύει να χάσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους κι αυτό έχει γίνει αντιληπτό κι επισημαίνεται από τους ηγετικούς κύκλους του κόμματος. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η στάση του Μάρκο Ρούμπιο, το όνομα του οποίου είχε κάποια στιγμή αναφερθεί για την αντιπροεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι σαφές ότι όλοι οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τους σημερινούς προκριματικούς για τις πολιτικές σκοπιμότητες που ο καθένας εξυπηρετεί, ενώ η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να είναι πολιτικά συναρπαστική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: