Διπλωματία στα αποκαΐδια! Συζητήσεις για μια πρόταση που δεν έγινε ποτέ από την Τουρκία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οκτώ μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης, φονικής, καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολιάς, απασχολεί ακόμη το γεγονός ότι μέσα από τα αποκαΐδια δεν προέκυψε προσέγγιση Κύπρου και Τουρκίας.

Η συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά κυρίως τα όσα μετέφερε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί τηλεφωνικώς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις της Άγκυρας. Για να αξιολογηθεί αυτή η διάσταση, η πολιτική και διπλωματική, θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθεί κατά πόσο υπήρξε πρόταση από την Τουρκία για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μια τέτοια πρόταση δεν υπήρξε. Γιατί οι προτάσεις, στη διπλωματική και πολιτική πρακτική υποβάλλονται στον ενδιαφερόμενο.

Από την Άγκυρα υπήρξε πρώτα μια ανακοίνωση/δήλωση του υπουργού Δασών, που έδειχνε την πρόθεση. Καμία επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπήρξε. Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί, λειτουργώντας ως εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα και εν δυνάμει μεσολαβητής, ανέλαβε να βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του είπε πως μπορεί να ζητήσει και τη συνδρομή εναέριων μέσων την Τουρκίας. Αν και ήταν προφανής η επιδίωξή του, το έθεσε «διπλωματικά»: Θα μπορούσε, όπως είπε,  «να ρωτήσει την Τουρκία». Αυτό συνιστά πρόταση;

Αν και δεν υπήρξε, λοιπόν, πρόταση, η Λευκωσία, κάτω και από την πίεση που δεχόταν και εσωτερικά, εξέδωσε τη γνωστή ανακοίνωση, θέτοντας τα πλαίσια αποδοχής της τουρκικής συνδρομής. Πλαίσια που αφορούν κάθε κράτος που σέβεται την κυριαρχία του και τους διεθνείς κανόνες. Οι Τούρκοι, όπως αναμενόταν δεν αποδέχθηκαν καθώς στόχος τους δεν ήταν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά πώς θα εξασφάλιζαν πολιτικά πλεονεκτήματα: Και αποδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμισης/εξίσωσης του ψευδοκράτους. Το παραδέχθηκαν μετά την κυπριακή αντίδραση. Ο Τσαβούσογλου ήταν απόλυτος: Η Λευκωσία «προσπαθεί να κατεβάσει τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην ε/κ πλευρά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε». Και γιατί δεν μπορούν; Επειδή θεωρεί τα αεροδρόμια ότι ανήκουν στην «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο δε Ακιντζί, ο «άνθρωπος της λύσης», ο «παρέας μας», αυτός με το οποίο μοιράζεται το κοινό όραμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε και τις σκέψεις, που ο ίδιος διαβίβασε στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο κατοχικός ηγέτης, είχε έτοιμη λύση για τις προσγειώσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αναφέροντας το κατεχόμενο Κρήνι και τη Μόρφου. Δεν ήταν, όπως είπε, απαραίτητη η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, θέλοντας να δείξει την… υποχωρητικότητα του και την «καλή θέληση». Ανέφερε πως είπε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να τεθούν στο περιθώριο τα πολιτικά επιχειρήματα και να αντιμετωπιστεί ως ανθρωπιστικό το ζήτημα. Εάν τα άφηνε στο περιθώριο τα πολιτικά επιχειρήματα, γιατί δεν αποδεχόταν τη χρήση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου; Ο Μουσταφά Ακιντζί, μπορεί να κάνει λόγο για ανθρωπισμό, όταν δεν ενοχλείται που διαχειρίζεται κλεμμένες περιουσίες και στηρίζεται στον κατοχικό στρατό. Ο κ. Ακιντζί, ο «καλός και παρέας μας», που θέλει λύση, «αναγκάστηκε» να «καρφώσει» τον Πρόεδρο επειδή δεν αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που μπορεί κανείς έχει προς τον «μελλοντικό εταίρο του».

Όλο αυτό το πάρε-φέρε με την Άγκυρα, οι λόγοι που δεν συνέδραμαν τα πτητικά μέσα από την Τουρκία, αποτελούν την προειδοποίηση πως εάν επιτευχθεί λύση με εποικοδομητικές ή μη ασάφειες, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Εάν επιτευχθεί λύση έχοντας την Τουρκία στη μεγάλη εικόνα ή πίσω από τις κουρτίνες, δεν θα προχωρήσει. Θα βρεθούμε αιχμάλωτοι του νέο-σουλτάνου της Άγκυρας. Και δυστυχώς αυτό ενώ το αντιλαμβάνονται Τουρκοκύπριοι, ο Ακιντζί βολεύεται με την κατοχική δύναμη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΑΝ η πρόταση της Τουρκίας γινόταν αποδεκτή μέσω του Μουσταφά Ακιντζί, πώς θα λειτουργούσε το όλο σύστημα. Ποιος θα είχε το συντονισμό; Όχι για πολιτικούς λόγους και πρωτοκαθεδρίας, αλλά ασφάλειας όλων των εμπλεκόμενων πτητικών μέσων και ουσίας, απόδοσης επί του εδάφους, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: