Έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Πούτιν, μεταδίδει το ΚΥΠΕ




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Βλαντιμήρ Πούτιν όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές στο ΚΥΠΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες είχαν εποικοδομητική και θετική συνομιλία. Θα ακολουθήσει γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σήμερα Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι θα τηλεφωνήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμήρ Πούτιν στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να τον ευχαριστήσει για την επιστολή του, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης της Ρωσίας για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την αεροπορία των τουρκικών δυνάμεων.

Τουρκικές πηγές επιμένουν ωστόσο ότι στην επιστολή του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει απολογία προς τη Μόσχα αλλά απολογία προς την οικογένεια του πιλότου. Προς τη Ρωσία εκφράζεται θλίψη για το επεισόδιο στην επιστολή, όπως αναφέρουν.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο TASS, “αύριο (σήμερα) με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου του Ερντογάν”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί περίπου το μεσημέρι, πρόσθεσε. Ο Πεσκόφ δεν απάντησε στο ερώτημα αν ο Ρώσος ηγέτης θα στείλει επιστολή στον Ερντογάν.

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η συγγνώμη του Ερντογάν ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

“Ένα πολύ σημαντικό βήμα έχει γίνει για το σκοπό αυτό (εξομάλυνση των σχέσεων) », δήλωσε ο Πεσκόφ.” Βεβαίως, πολλά περισσότερα βήματα χρειάζονται να ληφθούν από κοινού. Κάποιος δεν πρέπει να σκεφτεί ότι όλα θα πάνε πίσω στο φυσιολογικό μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά η δουλειά θα συνεχιστεί”.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε την κατ `επανάληψη δεδηλωμένη πρόθεση του Πούτιν να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό αλλά απέφυγε να απαντήσει αν ο Ρώσος ηγέτης θα στείλει επιστολή στον Ερντογάν μετά τις γραπτές απολογίες του Τούρκου Προέδρου.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: