Τρικλοποδιά Ακιντζί στον Αναστασιάδη: Θέλει μεταφορά των διαπραγματεύσεων εκτός Κύπρου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λίγες ώρες μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη- Ακιντζί, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε να βάλει τρικλοποδιά στη διαδικασία.

Επέλεξε να δημοσιοποιήσει παλαιότερη εισήγηση του για διαφοροποίηση της διαδικασίας, μερικές ώρες που εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο στόχευε να αναδείξει την κινητικότητα και τις προοπτικές των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Όταν το ανακοινωθέν συζητείτο για μέρες σε διάφορα επίπεδα, κανείς δεν ανέμενε την κίνηση αυτή του κατοχικού ηγέτη, σημείωνε ενημερωμένη πηγή.

Ο Μουσταφά Ακιντζϊ είχε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσουν εκτός Κύπρου, το εδαφικό και τις εγγυήσεις/ασφάλεια, θέλοντας προφανώς να εμπλέξει τρίτους, την Τουρκία,  και να οδηγήσει σε ένα πάρε-δώσε στα δυο αυτά κεφάλαια. Όταν τέθηκε σε μια από τις συναντήσεις, παλαιότερα, το θέμα από τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε απαντήσει πως θα πρέπει όλα τα θέματα, περιλαμβανομένων και της ασφάλειας να συζητηθούν μεταξύ τους, στην Κύπρο. Η εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων θα μπορεί να γίνει στο τέλος, όταν θα επιτευχθεί συμφωνία και των δυο κοινοτήτων. Διαφωνία υπάρχει και ως προς τη σύνθεση της διάσκεψης, καθώς είναι προφανής η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Η προχθεσινή ενέργεια του κατοχικού ηγέτη  ενόχλησε την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία και επέλεξε να διαφωνήσει δημόσια με την πρότασή του αλλά  και με την εν γένει συμπεριφορά του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο πρόγραμμα  «πρωινό δρομολόγιο», του κρατικού ραδιοφώνου, σχολίασε την επισήμανσή του κατοχικού ηγέτη ότι εάν υπάρξει κοινή αντίληψη στο εδαφικό και στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα εντός του έτους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πρόκειται για τη γνωστή τουρκική προσέγγιση- έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν- βάσει της οποίας το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας σε μια συνεχή διαδικασία κι αν είναι δυνατόν και εκτός Κύπρου, λόγω, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, των διαρροών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Άρα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκφραστεί αυτή η πρόταση. Έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν και στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και δημόσια από τουρκικής πλευράς».

Περαιτέρω, το μήνυμα της Λευκωσίας είναι πως εάν  η τουρκική πλευρά θέλει πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία και να διενεργηθεί δημοψήφισμα εντός του έτους, θα πρέπει να συνεργασθεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις βασικές πτυχές, που ακόμη δεν έχουν καν συζητηθεί. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο «Φ» ότι πολλά είναι τα ανοικτά θέματα, ακόμη και στη Διακυβέρνηση, που συζητήθηκε

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: ΤΟ περιουσιακό ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των δύο διαπραγματευτών Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, χθες, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το έργο τους συνεχίζεται σήμερα Τρίτη με νέα συνάντηση, στην οποία αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί η πτυχή της διακυβέρνησης. Μέχρι τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 27 Μαΐου, οι δυο διαπραγματευτές ανέλαβαν να ετοιμάσουν κατάλογο συγκλίσεων και αποκλίσεων, ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Ο ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ: ΣΤΗ Ρουμανία μετέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλγαρία για την 126η Σύνοδο των Υπουργό Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του. Ο Υπουργός θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ρουμάνο ομόλογο του Lazăr Comănescu. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των κ.κ. Κασουλίδη και Comănescu θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας, το κυπριακό πρόβλημα, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: