Θρησκευτικό πρόβλημα δημιουργεί και προσπαθεί να αναδείξει το κατοχικό καθεστώς




Ένα ακόμη βήμα επιδείνωσης του ήδη βεβαρημένου κλίματος συνιστά η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να περιορίσει την τέλεση λειτουργιών σε κατεχόμενες εκκλησίες.

Η κυπριακή κυβέρνηση δρομολογεί την αντίδρασή της στη νέα αυτή πρόκληση, που αποτελεί μια ακόμη παραβίαση από πλευράς των Τούρκων. Το κατοχικό καθεστώς, διά της νέας ψευδοκυβέρνησης, «φρενάρει» θρησκευτικές ελευθερίες για τους Ε/κ ενώ επιχειρεί να αναδείξει το θρησκευτικό ως πρόβλημα, που δεν υπήρξε ποτέ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σε δηλώσεις του, μιλώντας εκ μέρους των κατεχόμενων Δήμων και όλου του προσφυγικού κόσμου, καταδίκασε την απόφαση του κατοχικού μορφώματος, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια είναι θρησκευτικά ρατσιστική, αποτελεί πράξη μισαλλοδοξίας και στέλλει μηνύματα.

«Είναι μια στοχευμένη πολιτική ενέργεια σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, όταν γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Το μήνυμα είναι ότι η νέα λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα θέλει να υποσκάψει τις συνομιλίες και να προχωρήσει προς τη διχοτόμηση και θέλει να μετατρέψει τον συνομιλητή και ηγέτη της κ. Ακιντζί σε αχυράνθρωπο», ανέφερε ο κ. Γαλανός.

Ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί από τον ΠτΔ στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ και από τις εκκλησιαστικές Αρχές στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Ο κ. Γαλανός είπε ότι οι δικαιολογίες από το κατοχικό καθεστώς για τον περιορισμό των λειτουργιών δεν ευσταθούν με κανέναν τρόπο, προσθέτοντας ότι είναι προσβλητικό το γεγονός ότι επιτρέπουν τις λειτουργίες για τη μαρωνιτική κοινότητα.

«Η στόχευση γίνεται για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί, ποιο είναι το μήνυμα και πώς μπορούμε να κάνουμε πολιτιστικές επιτροπές και επιτροπές επαναπροσέγγισης, πού στέκουν όλα αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα με αυτή την απόφαση;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι αλληλοενισχύονται εκείνες οι δυνάμεις που επιθυμούν τη διχοτόμηση της Κύπρου και μίλησε για «υπόγεια συνεργασία».

«Εγώ δεν βλέπω πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σοβαρά σε συνομιλίες με μια τέτοια νοοτροπία, η οποία σίγουρα υποδαυλίζεται από την Άγκυρα· φτάσαμε σε σημείο που δεν αντέχεται άλλο αυτό το διπλό παιχνίδι, είναι κρίμα να γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά δεν μπορούν να βγουν άλλα συμπεράσματα», είπε ο δήμαρχος Αμμοχώστου.

Ένας ακόμη κακός οιωνός

Η αλλαγή στάσης των αρχών του ψευδοκράτους και η επιβολή περιορισμών στην τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες φαίνεται ότι είναι ένας κακός οιωνός, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών.

Η δικαιολογία, σημειώνεται, που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν «ότι το δικαίωμα αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε εργαλείο πολιτικής» είναι τουλάχιστον αστεία και εξωφρενική.

Οι περιορισμοί για τον χώρο τέλεσης προσευχής είναι αντίθετες στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας που επιβάλλεται να υπάρχει από όλες τις πλευρές, αναφέρουν οι Οικολόγοι, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις, ώστε να ακυρωθεί αυτή η παράλογη απόφαση».

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/315022/thriskeftiko-provlima-epicheirei-na-anadeixei-to-katochiko-kathestos#sthash.d673Xm87.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: