Ψάχνουν τρόπο επανεκκίνησης: Σύντομα συνάντηση του Αναστασιάδη με τον Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εν αναμονή βρίσκονται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζϊ για να καθοριστεί νέα συνάντησή τους. Αν και το κλίμα είναι αρνητικό, λόγω και των δημόσιων τοποθετήσεων, που ακολούθησαν του φιάσκου της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός νέας συνάντησης, στην οποία θα ξεκαθαρίσουν πολλά.

Η Λευκωσία, παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, διαπιστώνει πως η Άγκυρα έχει δώσει εντολές για συντήρηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ενώ παράλληλα ενεργεί έχοντας δύο στόχους. Πρώτον, την εξίσωση του κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεύτερον να προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και το Οικονομικό Πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους, που αποτελεί το όχημα για ενσωμάτωση ενώ την Τετάρτη θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι τελευταίες συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δυσκολίες ακόμη και στα λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Στις συναντήσεις αυτές είχαν επικεντρωθεί στα θέματα Διακυβέρνησης.

Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, ο Ε/Κ διαπραγματευτής πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ως γνωστό είναι υποψήφιος για την προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αντίπαλο τον μόνιμο αντιπρόσωπο των Νησιών Φίτζι στον ΟΗΕ, Πίτερ Τόμσον. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου και ως εκ τούτου η παρουσία του από τώρα εκεί κρίνεται αναγκαία. Εάν εκλεγεί, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες, θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Μαυρογιάννης, όπως πληροφορούμαστε, ετοιμάζει ένα συνολικό έγγραφο με τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα υποβάλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τούτο αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Το έγγραφο αυτό θα είναι χρήσιμο και σε περίπτωση που θα πρέπει να διοριστεί αντικαταστάτης του.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης (για να βοηθήσει στην προσπάθεια εκλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη) και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, που θα μιλήσει σε συνέδρια της ΠΣΕΚΑ και των Εβραίων των ΗΠΑ. Αμφότεροι θα έχουν επαφές στην έδρα του ΟΗΕ (ο Εκπρόσωπος και στην Ουάσινγκτον), για να ξεκαθαρίσουν ξανά, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, πως δεν θα γίνει αποδεκτό να υπονομεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ήταν εκ των πρωταγωνιστών των όσων συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, με την προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού ηγέτη.

Καταγγελία Τουρκίας για τις παραβιάσεις – Επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, κατάγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και προσπάθειες υπονόμευσής της.

Η καταγγελία έγινε σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη ( ημερομηνίας 16 Μαΐου) προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Με εντολές της κυβέρνησης διαβίβασε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, στα οποία καταγράφονται οι παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών της από τουρκικά πολεμικά πλοία κατά το μήνα Απρίλιο του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον Γ.Γ. ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς εξέδωσαν παράνομα ΝΟΤΑΜ, στις 13 Απριλίου, σχετικά με τις ασκήσεις που διεξήχθηκαν από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Στην επιστολή καταγγέλλεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι η πρακτική αυτή της Τουρκίας -της παραβίασης διεθνών κανόνων- βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από Κύπρο και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής.

Η Κύπρος με την καταγγελία αυτή επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την τήρηση της αρχής της κυριαρχίας και της μη επέμβασης, που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: