Που έφτασε η Ευρώπη… Πανηγυρίζουμε επειδή ο Χόφερ πήρε το 50% στην Αυστρία και έχασε!




Tου Κας Μαντλ

Το γεγονός ότι πανηγυρίζουμε επειδή ένας ακροδεξιός υποψήφιος πήρε σε εκλογές περίπου το 50% των ψήφων και τελικά ευτυχώς έχασε καταδεικνύει πόσο δραματικά έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη.

Τη δεκαετία του ’80 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για την είσοδο ενός βουλευτή που ανήκε στο ακροδεξιό Κόμμα του Κέντρου (CP), στην Ολλανδία. Το 2000 οι ευρωπαϊκές χώρες μποϊκοτάρισαν τη νέα αυστριακή κυβέρνηση γιατί σε αυτή συμμετείχε το Κόμμα των Ελεύθερων (FPO), και σήμερα πανηγυρίζουμε που η αυστριακή ακροδεξιά έχασε με την ελάχιστη δυνατή διαφορά. Στο μεταξύ στην Κύπρο ένα νεοναζιστικό κόμμα μπήκε στη Βουλή. Η Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ, όχι όμως προς την κατεύθυνση που περιμέναμε. Τα αποτελέσματα των αυστριακών εκλογών πρέπει να αποτελέσουν κάλεσμα αφύπνισης για όλους τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους δημοκράτες.

Πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ψευδοεπιστημονική άποψη ότι τα ακραία κόμματα και οι πολιτικοί έχουν ένα «αόρατο ταβάνι» στα ποσοστά τους και αυτό είναι άμεση συνέπεια του ότι είναι ταυτόχρονα πολύ δημοφιλείς και πολύ αντιδημοφιλείς. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτά τα «ταβάνια» είναι και σχετικά και προσωρινά. Στηρίζονται πολύ στο πολιτικό πλαίσιο. Οταν αυτό αλλάξει, αλλάζουν και τα «ταβάνια». Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν κυρίως από την «τέλεια καταιγίδα»: Η Ευρώπη «πολιορκείται» από τους μετανάστες και «απειλείται» από την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα ακροδεξιά κόμματα -όπως το βελγικό Vlaams Belang, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN) και η ιταλική Λίγκα του Βορρά, όπως και το FPO τις περασμένες δεκαετίες- και πριν από την κρίση είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά.

Αυτό που είναι καινούργιο είναι η έκρηξη της ευρύτερης απογοήτευσης από την πολιτική. Καθώς τα «δημοκρατικά κόμματα» χάνουν σε προτίμηση, ολοένα και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να διακρίνει τη βασική διαφορά μεταξύ των βασικών κομμάτων και της ακροδεξιάς. Και οι δύο πλευρές είναι (απο)νομιμοποιημένες.

Ετσι η ακροδεξιά δεν είναι πλέον περιθωριακή. Τα κόμματα σαν το FPO έχουν γίνει πλέον «κατεστημένα» και «συμβατικά», όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες στην εκάστοτε χώρα. Υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και έχουν καλά οργανωμένες κομματικές δομές. Το να αγνοήσουμε αυτή την πραγματικότητα σημαίνει ότι αγνοούμε τις αλλαγές στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια κυριαρχούν στην ατζέντα. Στα θέματα αυτά μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού συμφωνούν με τις θέσεις της ακροδεξιάς. Εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, θα καταλήξουμε να το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

  • Κείμενο στην ιστοσελίδα www.politico.eu

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: