Μαυρίδης: Οι εκπτώσεις προς τον Ερντογάν υπονομεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση




Το θέμα της ελευθεροποίησης της θεώρησης εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ τόσο από πολιτική όσο και από τεχνική σκοπιά, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμερμανς, χθες σε συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, όλοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει κάποια έκπτωση προς την Τουρκία. Ωστόσο, σημείωσε ότι ειδικά για την ελευθεροποίηση της βίζας υπάρχουν σε τεχνικό επίπεδο 72 κριτήρια, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φερόταν να εκτιμά πριν δύο περίπου βδομάδες, ότι η πλειοψηφία τους δεν είχε ικανοποιηθεί. Τις τελευταίες μέρες, συνέχισε δηκτικά ο κ. Μαυρίδης, έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των κριτηρίων που δεν έχουν εκπληρωθεί, κατά περίεργο τρόπο περιορίστηκε στα εννιά.

“Σήμερα όπως φαίνεται από τη στάση της Επιτροπής, το χάσμα πλέον έχει καλυφθεί. Πως γίνεται αυτό; Δεν είναι αυτό μεγάλη έκπτωση; Θεωρείτε ότι αυτό συμβάλει στην αξιοπιστία της Επιτροπής ως αμερόληπτου αξιολογητή της Τουρκίας;” ρώτησε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής ανέδειξε την πολιτική πτυχή του ζητήματος σημειώνοντας ότι κάθε βήμα της ΕΕ προς την Τουρκία έχει πολιτικό αντίκτυπο, λαμβανομένου υπόψη τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε θέματα βασικών κανόνων δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Δεν εφαρμόζει καν τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που αφορούν την Κύπρο” υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης αμφισβητώντας ευθέως τις προθέσεις του Ερντογάν ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο και τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν τους λόγους που ο Ερντογάν ζητά με τόση επιμονή την ελευθεροποίηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. “Πάντως, όχι για τουρισμό”, υπέδειξε με νόημα.

Στην απάντησή του ο κ. Τιμερμανς επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με τους Τούρκους γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και η απώλεια ζωών. Στην τελευταία συζήτηση για το ίδιο θέμα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος πάλι προς τον κ. Τίμερμανς, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ως άσκηση πίεσης της Τουρκίας για το προσφυγικό.

Όπως ανέφερε ο Κ. Μαυρίδης το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακό καθεστώς και σε Τελωνειακή Σύνδεση και άλλες σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΕ για λήψη πολλών άλλων μέτρων. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην βλέπει εναλλακτικά μέτρα εκτός από την άμεση ελευθεροποίηση της βίζας και το άνοιγμα κεφαλαίων, τόνισε καταλήγοντας.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: