Κύπρος: Επικεντρώνονται στα τέσσερα κεφάλαια οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί




Του Κώστα Βενιζέλου

Συζητήσεις επί των καταγραμμένων θέσεων συνεχίζουν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα συναντηθούν και σήμερα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι δυο διαπραγματευτές που έχουν συστηματοποιήσει τις συζητήσεις τους, έχοντας τρεις φορές την εβδομάδα συναντήσεις, επικεντρώνονται στα τέσσερα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και Ε.Ε.).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Μαυρογιάννης και Ναμί, έχουν ενώπιόν τους έγγραφα, που καταγράφουν συναντιλήψεις και αποκλίσεις με στόχο μέχρι την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαδικασία.

Όλα αυτά, βέβαια, συντελούνται στη σκιά των όσων διαδραματίζονται στην Τουρκία. Οι εντολές από την Άγκυρα στα κατεχόμενα είναι πως «συνεχίζουμε τη διαδικασία ως έχει». Αυτό, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες, δεν σημαίνει διαφοροποίηση προς τα εμπρός της διαδικασίας. Αλλά σημαίνει συνέχιση επί της ίδιας γραμμής, των ίδιων κόκκινων γραμμών.

Σαφώς και η διαδικασία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες σημείωναν ενημερωμένες πηγές, παραπέμποντας εν πολλοίς στα διαδραματιζόμενα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό χθες ότι στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχει και η εμπειρογνώμονας Κλερ Πάλεϊ, με πολύχρονη εμπειρία και γνώση στο Κυπριακό. Η κ. Πάλεϊ διετέλεσε σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες από την περίοδο της προεδρίας Σπύρου Κυπριανού και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο (βιβλίο και για το σχέδιο Ανάν).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ρωτήθηκε χθες για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη και της Κλερ Πάλεϊ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι συσκέψεις (υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), γίνονται στο πλαίσιο «των τακτικών διαβουλεύσεων με αφορμή τις συνομιλίες και το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στην παρουσία της κ. Πάλεϊ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως ενισχύεται η διαπραγματευτική ομάδα και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει τονίζοντας πως είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού και των διαπραγματεύσεων.

Ήδη, είπε, η κ. Κλερ Πάλεϊ έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες συνοδεύοντας τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάνννη. Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο, που έγινε με τη συμμετοχή της διευρυμένης διαπραγματευτικής ομάδας, αξιολογήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων και έγινε συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/312876/mavrogiannis-kai-nami-epikentronontai-sta-tessera-kefalaia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: