Ο Γ.Γ. ΟΗΕ μίλησε με Αναστασιάδη: Εξέφρασε υποστήριξη στον άνθρωπο πίσω από την προβοκάτσια




Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο είπε ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική του Οργανισμού για την Κύπρο. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε ισχυρότατη υποστήριξη προς τον ειδικό σύμβουλό του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος δημιούργησε την προβοκάτσια εναντίον του κ. Αναστασιάδη, σε συνεργασία με τους Τούρκους.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του γγ των Ηνωμένων Εθνών να επικοινωνήσει μαζί του και να επαναλάβει «την πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το κράτος-μέλος του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, ο Ν. Αναστασιάδης είναι έτοιμος για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, «νοουμένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών, αλλά και νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα από τον οιονδήποτε εμπλέκεται στη διαδικασία που το μόνο που θα πετύχαινε είναι την υπόσκαψη της εν εξελίξει προσπάθειας».

Η επικοινωνία Μπαν Κι Μουν-Αναστασιάδη έγινε στον απόηχο των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να παραστεί στο δείπνο που αυτός παρέθεσε για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο. Ο κ. Ακιντζί είχε επίσης στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση με τον κ. Μπαν Κι Μουν παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Δεν έχει αλλάξει η πολιτική των ΗΕ για την Κύπρο, διαβεβαίωσε τον ΠτΔ ο Μπαν-Γκι μουν

Δεν έχει αλλάξει η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, ανέφερε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους συνομιλία, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στο ρόλο του Ειδικού του Συμβούλου για την Κύπρο.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα ΗΕ, από τη Ναγκόγια της Ιαπωνίας – όπου βρίσκεται ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού – για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρεται πως σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ο ΓΓ επανέλαβε ότι “η πολιτική των ΗΕ για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει”. Προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος των ΗΕ και πως ο δικοινοτικός διάλογος που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα των ΗΕ έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Επίσης αναφέρεται πως ο ΓΓ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του “στο ρόλο που παίζει ο Ειδικός του Σύμβουλος, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, προωθώντας αυτό το στόχο, υπογραμμίζοντας ότι έχει την υποστήριξη όχι μόνο του ιδίου, αλλά επίσης και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας”.

Ο ΓΓ ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς επανένωση της Κύπρου, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, προκειμένου να θέσουν ένα τέρμα στο απαράδεκτο στάτους κβο, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Readout of the Secretary-General’s telephone call with H.E. Mr. Nicos Anastasiades, President of the Republic of Cyprus

Secretary-General Ban Ki-moon spoke today by telephone with President Nicos Anastasiades of Cyprus. With reference to recent events in Istanbul, the Secretary-General reiterated that the UN’s policy on Cyprus has not changed. The Republic of Cyprus is the Member State of the UN.

The bi-communal dialogue that takes place under UN auspices aims at reaching a settlement of the Cyprus issue based on relevant UN Security Council resolutions.

The Secretary-General expressed his full confidence in the role played by his Special Adviser, Mr. Espen Barth Eide, promoting that goal, underlining that he has the support not only of himself but also that of the Security Council, the European Union and the wider international community.

The Secretary-General encourages the two leaders to intensify their efforts towards reunifying Cyprus, in a climate of mutual respect, in order to bring an end to the unacceptable status quo, in the interest of all Cypriots.

Nagoya, Japan – 27 May 2016

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: