Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Κυρίαρχο θέμα στις ημερήσιες εφημερίδες της Δευτέρας είναι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων με αναφορές στην αυξημένη αποχή και τις απώλειες των μεγάλων κομμάτων. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στο επεισόδιο στην Ορόκλινη, την μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη και το επεισόδιο στη Λεμεσό μεταξύ μαθητών.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Η Βουλή της αποχής” αναφέρει ότι από την εκλογική διαδικασία έχει αναδειχθεί η πιο πολυκομματική Βουλή στην ιστορία της Κύπρου και προσθέτει ότι μπήκαν στη Βουλή Λιλλήκας, Θεοχάρους και ΕΛΑΜ. Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως πρέπει να προβληματίσει η αποχή. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο ΔΗΣΥ πήρε την πρωτιά στην αναμέτρηση με το ΑΚΕΛ να παθαίνει πανωλεθρία με ιστορικό χαμηλό και ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους να είναι κερδισμένοι. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Βαριά ήττα για τον διπολισμό” αναφέρει ότι αλλάζει ο πολιτικός χάρτης με οκτώ πολιτικές δυνάμεις στη νέα Βουλή. Η εφημερίδα αναφέρει περαιτέρω ότι το νέο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που το Κοινοβούλιο θα λειτουργεί. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μεγάλος νικητής της αναμέτρηση είναι η αποχή, της οποία το ποσοστό ανήλθε στο 33,2%. Η εφημερίδα σε άλλο θέμα αναφέρει η προχθεσινή ομηρεία στην Ορόκλινη που συγκλόνισε το παγκύπριο πρόκειται να απασχολήσει τον Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο θα αποσταλεί έκθεση γεγονότων.

Κάτω από τον τίτλο “Η αποχή έφερε ανατροπές” στεγάζει “Ο Φιλελεύθερος” το κύριο θέμα του αναφέροντας ότι η μεγάλη αποχή που εκτοξεύτηκε στο 33,26% έφερε ανατροπές. Γράφει ότι καταγράφεται ήττα για ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, μειωμένα ποσοστά για ΔΗΣΥ με ρυθμιστή το ΔΗΚΟ. Αναφέρει επίσης ότι τα κάστρα των κομμάτων κλονίστηκαν αλλά κρατούν. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί στενά το θέμα με το επεισόδιο μαθητών στη Λεμεσό που είχε ως αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων μαθητών να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η Χαραυγή υπό τον τίτλο “Ανυποχώρητοι στους αγώνες παρά το πλήγμα” γράφε ότι το ΑΚΕΛ πήρε να μηνύματα του λαού και θα προβληματιστεί με στόχο να επανέλθει δυναμικά και να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αποτελεί “όνειδος η είσοδος του ΕΛΑΜ στη Βουλή” και γράφει ότι στην “οκτακομματική Βουλή” τη θέση του “πρώτου κόμματος” αποκτά η αποχή. Η εφημερίδα αναμεταδίδει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τα κατεχόμενα, στην οποία είπε ότι οι επόμενοι επτά μήνες είναι σημαντικοί για το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: