Επέστρεψε στην Αυστρία η Ελληνίδα πρέσβειρα που είχε ανακληθεί για το προσφυγικό




την Αυστρία επέστρεψε την Τετάρτη η Ελληνίδα πρέσβης, τρεις μήνες μετά την ανάκληση της από την Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Βιέννης και των Βαλκανικών χωρών.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εκ των οποίων 10.000 τουλάχιστον στην Ειδομένη, σύμφωνα με το Έθνος.

Η Αθήνα ανακάλεσε εσπευσμένα την απεσταλμένη της Χρυσούλα Αλιφέρη τον Φεβρουάριο μετά τον αποκλεισμό της από συνάντηση των βαλκανικών χωρών με επικεφαλής την Αυστρία, όπου είχε συζητηθεί ο συντονισμός τον συνοριακών περιορισμών με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των νέων αφίξεων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, μετά και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία τον Μάρτιο.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, όπου ανακοίνωσε την ανάκληση της απεσταλμένης πρέσβειρας. Ο κ. Κοτζιάς είπε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει εξομαλύνει την κατάσταση. “Ελπίζω η Τουρκία να παραμείνει στην γραμμή συνεργασίας με την ΕΕ και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα”, είπε.

Εν μέσω διαφωνιών ΕΕ – Τουρκίας για τους όρους της συμφωνίας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε πως η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει την εξάρτησή της από την Άγκυρα για την επίλυση του προσφυγικού.
Επιπλέον επισήμανε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει «από κοινού να βρουν κοινές λύσεις στα προβλήματα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: