Δεν αγγίζουν την ασφάλεια: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα και την ψευδοκυβέρνηση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με σαφέστατο τρόπο, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να τερματίσει τις όποιες συζητήσεις, εντός και εκτός της διαδικασίας, διεξάγονται γύρω από το θέμα της ασφάλειας. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά επιμένει πως θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων. Θέση με την οποία συμφωνεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί διά του εκπροσώπου του, Μπαρίς Μπουρτζού, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συζητηθούν στη τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Ανέφερε περαιτέρω ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε η εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία και αμοιβαία κατανόηση για τη δημιουργία κοινού στρατού. Αυτό, είπε, δεν είναι αλήθεια. Αυτά τα ζητήματα, συνέχισε, μπορεί να τεθούν προς συζήτηση όταν έλθει ο κατάλληλος χρόνος. Διέψευσε, ακόμη, τα όσα μεταδίδονται ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, της 27ης Μαΐου, θα ανακοινωθούν συγκλίσεις.

Οι τοποθετήσεις αυτές από τον Ακιντζί συνδέονται και με τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ψευδοκράτους. Ήδη οι δύο πόλοι της ψευδοκυβέρνησης, Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς έχουν αρχίσει να τον αμφισβητούν. Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν με το γάντι αναφέρει πως η «κυβέρνηση» υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγεται «από τον Ακιντζί μαζί με την Τουρκία». Είπε περαιτέρω πως η παρουσία του «Τουρκοκύπριου και του Ελληνοκύπριου υπουργού Εξωτερικών στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι πιο χρήσιμη και πιο υγιής για τη διαδικασία των συνομιλιών». Πρόσθεσε δε με προφανή λόγο την πλήρη εξίσωση Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, πως «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά πραγματικά επιθυμεί μια λύση τότε η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών στο τραπέζι θα είναι πρώτη ένδειξη γι’αυτό».

Ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, είπε ότι ο κ. Ακιντζί δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε στις διαπραγματεύσεις την πολιτική ισότητα και την ίση κυριαρχία και ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου. Συμφωνία, όπως είπε, η οποία έχει εποικοδομητικές ασάφειες και ερμηνεύεται διαφορετικά και από τους Ε/κ. Στο μεταξύ, χθες είχαν νέα συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνέχισαν με ανοικτή ημερήσια διάταξη τη συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει προσέγγιση θέσεων. Θα συνεχίσουν τις συζητήσεις αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΜΕ ΛΙΒΑΝΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών/Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου και Λιβάνου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ανώτεροι διπλωμάτες θα συζητήσουν τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς συνεργασίας, στα πρότυπα αυτών που υφίστανται με Αίγυπτο και Ισραήλ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Συντηρούν το θέμα των «υπηκοοτήτων» – Δεν θα δοθούν μαζικά αλλά θα παραχωρηθούν σταδιακά

Το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» από το ψευδοκράτος σε Τούρκους εποίκους συντηρείται στα κατεχόμενα, αν και υπάρχει σε σχέση με τους αρχικούς αριθμούς διαφοροποίηση.

Ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” οικονομικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν σχέδια για παραχώρηση 25.000 «υπηκοοτήτων», που θα τους δοθούν με κατάλογο από την Τουρκία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ζωή δεν θα σταματήσει επειδή γίνονται διαπραγματεύσεις». Όπως είπε, υπάρχουν νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα κατεχόμενα και ποτέ δεν πήγαν στην Τουρκία και ούτε θα έχουν ποτέ το δικαίωμα να γίνουν Τούρκοι πολίτες. Αυτά τα ζητήματα, είπε, «θα επιλυθούν με την υιοθέτηση του νόμου και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό». Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας για ταξίδια Ε/κ με διαβατήριο, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, ότι θα σημαίνει αύξηση των Ε/κ που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου και ότι η απόφαση αυτή «δεν σημαίνει αναγνώριση των Ε/κ» από την Άγκυρα.

Για το θέμα των υπηκοοτήτων, η λεγόμενη Πρόεδρος της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη «χώρα» περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά δεν έχουν γίνει «πολίτες» ακόμα. Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες περιόδους κάποια άτομα που δεν είχαν επισκεφθεί  ποτέ το νησί ή απλά έζησαν στη «χώρα» για λίγους μήνες έγιναν «πολίτες». Υποστήριξε ακόμη ότι «η χορήγηση της ιθαγένειας πρέπει να είναι δίκαιη». Υπό τον τίτλο «Όλα τα μάτια στην κυβέρνηση», τουρκοκυπριακή εφημερίδα Diyalog  αναφέρει ότι οι 10.174 εποίκων που ζουν στα κατεχόμενα για περίοδο μεταξύ πέντε με είκοσι χρόνια περιμένουν να τους χορηγηθεί «υπηκοότητα».

ΟΙ Ε/Κ ΝΑ ΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΧΡΕΟΣ Τ/Κ: Οι Ε/Κ θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία, υποστήριξε ο «υπουργός» οικονομικών και αναπληρωτής «πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για το χρέος διότι κράτησαν τους Τουρκοκύπριους σε «απομόνωση». Μιλώντας στην ψευδοβουλή, ο Ντενκτάς είπε πως οι Ελληνοκύπριοι πήραν δάνειο από το ΔΝΤ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι όχι, και γι` αυτό, υποστήριξε, οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία. Ισχυρίστηκε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εσκεμμένα προσπαθεί να βλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών.

«Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.»: Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Χουσείν Οζγκιουργκούν σε μήνυμα του με την ευκαιρία την Ημέρα της Ευρώπης, είπε ότι κοινός στόχος των Τουρκοκυπρίων είναι να πάρουν τη θέση τους στην οικογένεια της Ε.Ε. προσθέτοντας ότι η διαδικασία της ενσωμάτωσης της ΕΕ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία για στήριξη και συνεισφορά της ΕΕ σε μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, που όπως ανέφερε, θα προστατεύει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και θα άρει τα εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: